Siirry pääsisältöön

Syksy

Havahduin tässä eräs päivä siihen,  että syksy alkaa olla jo läsnä.  Illat ovat pimentyneet, aamut kylmiä. Pihan sato alkaa vihdoin ja viimein  kypsyä. Kukat alkavat pikku hiljaa lakastua ja kasteluakaan ei tarvitse muistaa hoitaa enää joka päivä. 
Tämä on ollut ensimmäinen oman pihan kesä. Tähän asti puutarhurointini on rajoittunut parvekkeisiin (ja viime kesänä terassiin) ja kotikodin pihaan. 
 
Lapsena olin kyllästetty puutarhatöillä. Rikkaruohojen kitkeminen ja ruohon leikkaaminen tulivat lähinnä korvista ulos. Olenkin ollut yllättynyt kuinka rentouttavaa se rikkaruohojen kitkentä itse asiassa onkin. Ruohonleikkuu on ainakin toistaiseksi kuulunut H:n tehtävälistaan (se itse halusi kyseisen nakin, samoin kuin minä itse valitsi  pyykinpesunakin. Muut kotityöt ovatkin muuten yhteisvastuullisia), joten sen mahdollisista rentouttavista vaikutuksista ei ole omakohtaista tietoa.

Tähän väliin parhaimmat puutarhaoivallukset tältä kesältä. Kesäkukkasiemenseoksilla saa loistavasti täytettyä isomman alueen kukilla (meillä on hieman haastava kävelyalueen ja aidan välinen n.30 cm leveä alue, joka on aika pitkä. En todellakaan osannut päättää, mitä monivuotisia kasveja siihen tulisi, joten kesäkukat hoitivat homman loistavasti.). Ja lähes jokaisella kukkapenkin omistavalla ihmisellä on ylimääräisiä kasveja keväisin. Meidän monivuotiset kukat on haettu ystävän ihanasta pihasta ja niillähän istutusallas täyttyi juuri sopivasti. Niin ja kukkien väleihin kannattaa jättää tilaa. Keväällä meidän kukkapenkki näytti t o d e l l a harvalta. Nyt kukat ovat täyttäneet jo koko istutusaltaan reunasta reunaan.
Myös työt ovat alkaneet. Ja se on oikeastaan ollut aika kivaa. Mulla on tässä jaksossa 8 eri ryhmää ja mikään niistä ei ole ikävä tai erityisen haastava. Ihanaa. Suurin osa tykkää opiskella tai ei ainakaan viitsi näyttää ei-tykkäämistään. Ja listasipas yksi kasiluokkalainen puolirasavilli poika koulupäivän mukavaksi, koska on kaksi tuntia matematiikkaa (ja se tais olla tosissaan).
Olen täyttänyt myös päiväni jotenkin tosi täysiksi. Tuntuu, että ehdin hyvin harvoin olla ihan vain kotosalla. Toistaiseksi sitä on  kuitenkin jaksanut hyvin ja toisaalta on  ihana nauttia näistä kohtuullisen lämpimistä (ja sateettomista) päivistä, kun niitä vielä on. 

Mutta nyt on mukava olla myös kotona. Kuunnella vesisadetta, pestä pyykkiä ja tehdä pizzaa (yhden alamittaisen launataikoulupäivän buffettiin). Olla rauhassa ja hiljaa. Ei ollenkaan paha. 

Huolimatta hieman syksyisestä ilmasta olen edelleen liikkunut lähinnä kesävaatteet päällä. Sukkikset olen laittanut nyt pari kertaa mekon alle, mutta muuten eivät talviset vaatteet ole vielä hiippailleet lähellekään pukeutumista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…