Siirry pääsisältöön

Näkkärit grillijuhliin

Viikonloppuna vietimme kesän grillijuhlia viimeistä kertaa tässä kodissa. Sää suosi ja pihalla tarkeni pitkälle iltaan. Grillijuhlien hengen mukaan lähes kaikki ruoka tuli grillistä (tai oli käynyt grillissä ja mennyt sitten uuniin odottelemaan syömistä).
Tällä kertaa yritimme päästä valmisteluiden suhteen helpolla ja juhlapäivänä teimmekin vain ja ainoastaan nyytit (näihinkin kasvikset oli pilkottu edellisenä iltana) sekä käärimme herkkusienet (aurajuustolla) pekoniin. Edellisenä päivänä pilkkomisen lisäksi tein  mustikkamuffinsseja ja aiemmin viikolla olin tehnyt näkkäreitä. Näkkärit olivat menestys, eikä mikään ihme. Ovat nimittäin sen verran herkullista kamaa.

Näkkäreitä tein tällä kertaa kahta erilaista. Gluteenitonta maissinäkkäriä sekä ruis-kauranäkkäriä. Kummassakin mukana myös runsaasti siemeniä. Valmistus oikeasti helppoa ja hummuksen kanssa järisyttävän herkullista. (kuvassa maissinäkkäri oikealla)

Maissinäkkäri (1 pellillinen)
2 dl maissijauhoja
1,25 dl auringonkukansiemeniä (tai osa pellavansiemeniä)
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
2,5 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl öljyä
sormisuolaa

Sekoita kaikki kuivat aineet suolaa lukuunottamatta kulhossa. Kaada kiehuva vesi sekä öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa leivinpaperin päälle ja laita päälle toinen leivinpaperi. Taputtele/levitä massa mahdollisimman ohueksi paperien välissä (ideana saada levystä suunnilleen pellin kokoinen). Irrota päällyspaperi ja siirrä levy uunipellille. Ripottele päälle sormisuolaa ja paista 150 C (kiertoilma) n. 40 - 60 minuuttia. Tarkkaile näkkäriä, ja jos se rupeaa selkeästi palamaan, on paistoaikaa ollut jo aivan tarpeeksi. Anna levyn jäähtyä ja murra se sen jälkeen sopiviksi palasiksi. Älä säilytä näkkäriä muovipussissa, ettei rapeus häviä.


Ruis-kauranäkkäri (3 pellillistä)
3 dl kaurahiutaleita
3 d ruisjauhoja
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
6 dl vettä
sormisuolaa
Sekoita kaikki aineet suolaa lukuunottamatta kulhossa. Anna turvota n. 15 minuuttia. Jaa massa noin kolmeen osaan ja levitä massa yksi osa kerrallaan leivinpaperin päälle. Tällä taikinalla ei oikein toiminut kahden leivinpaperin välissä levittäminen (jäi liikaa kiinni ylempään paperiin, tähänkin taikinaan voisi tieten kokeilla lisätä öljyä), joten itse leivitin massan loppujen lopuksi lusikalla mahdollisimman ohueksi.
Paista 150 C (kiertoilma, tai 170 C normaalisti) n. 45- 55 minuuttia. Tarkkaile jälleen näkkäriä, ettei se pala. Anna levyn jäähtyä ja murra sen jälkeen sopiviksi palasiksi. Älä säilytä tätäkään muovipussissa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj