Siirry pääsisältöön

empiiristä tutkimusta

Pyöräilin tänään reilut 20km. Aikana kuluksi päätin hieman laskeskella kypäräpäisiä pyöräilijöitä. Ja täytyy kyllä sanoa, että tulokset olivat aika masentavia. Vastaan tuli yhteensä 78 pyöräilijää, joista vain 36:lla oli kypärä. Siis vain 46 prosentilla....  Kypärättömissä oli niin naisia kuin miehiä, niin eläkeläisiä, työikäisiä kuin nuoriakin. Lapsia ei pahemmin vastaan tullut. Haluaisinkin uskoa, että vanhemmat laittavat lapsensa kuitenkin käyttämään kypärää vaikkeivat itse käytäkään. Aika usein itse asiassa tulee vastaan perheitä, joissa lapsilla on kypärät, mutta aikuisilla ei... Vanhempien esimerkin voima on kyllä sen verran suuri, että äitinä tai isänä hieman miettisin sitä omankin kypärän käyttöä...

Lisäksi miettisin ihan jokaisena kypärän käyttöä hieman oman pään kannalta. Eihän ne nyt niin tyylikkyyden huipentumia ole ja hiuksetkin voi mennä lyttyyn, mutta suhteellisen suuri apu siitä kuitenkin on onnettomuustilanteessa. Liikennevakuutuskeskuksen vuosiraportista 2009 (täältä sen voi ladata) ilmenee, että vuoden 2009 aikana liikenneonnettomuuksissa kuoli 23 pyöräilijää. Näistä 20 ei käyttänyt kypärää. Raportin mukaan 50% kypärää käyttämättömistä olisi eri todennäköisyyksillä pelastunut käyttämällä kypärää (1 henkilö varmasti, 3 todennäköisesti, 5 mahdollisesti).

Ja onhan sitä vielä lisäksi olemassa lakikin. Lain mukaan pyörällä ajettaessa on oltava pyöräilykypärä. Rangaistustahan ei pyöräilykypärättömyydestä saa, mutta laitonta se silti on. Ja syystä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Beijing8

Tässä vaiheessa vuotta väsymys alkaa hieman (no, aika paljon enemmänkin) painaa päälle. Väsymyksen saapuessa, mielikuvitus tuntuu väistyvän taka-alalle. Tästä seuraa se, että vapaat illat pääsevät yllättämään ("mitä, eikö nyt olekaan skidejä?" "siis, eikö kummallakaan ole mitään menoa?"), mikä on sikäli aina iloinen uutinen. Näille vapaille illoille tekemisen keksiminen tuntuukin olevan haastavampaa. Aika usein olemmekin H:n kanssa jääneet ihan vain kotisohvalle. Viime viikonloppuna kuitenkin kiskoimme itsemme liikenteeseen ja suuntasimme Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen: Kampin Kortteliin. Korttelissa on kymmenen (tai sitten laskin väärin) erilaista ravintolaa, jotka eivät todellakaan ole perinteisiä kauppakeskusravintoloita. Ylipäätänsä tilasta ei tullut mieleen mitenkään kauppakeskus, koko tila oli nimittäin aika tyylikäs ja samaan aikaan kodikas. Kauppakeskuksen kuulutukset eivät ylös kuuluneet ja koko tila oli erittäin siisti ja lisäksi yllättävän …