Siirry pääsisältöön

yllättävä Lidl

Viikonloppuna kuuntelin muutaman kaverin kehuja Lidlistä. Heidän paikallisestaan. Kävin sitten lähi-Lidlissä ja en saanut mitään suuria kiksejä. Juurikin samat tuotteet kuin ennenkin. Vihannekset hieman ylikypsiä. ei hyvä. Päätin sitten kuitenkin antaa toiselle suhteellisen lähellä olevalle Lidlille mahdollisuuden ja tein pyöräretken sinne. Ja wohoo, yllätyin. Tässä Lidlissä (ilmeisesti aika monessa muussakin tällä hetkellä) oli todellakin paikan päällä paistettua leipää. Tosin leipä oli ilmeisesti rahdattu raakapakasteena (tai jotain) Saksasta, koska aika monessa luki "valmistettu Saksassa". Mutta tuore leipä oli aivan yhtä hyvää kuin kahdessa vallitsevassa kauppaketjussakin ja halvempaakin se oli... ja valikoima oli aika hyvä.  Myös vihannestiski oli aika kivan näkönen: vihanneksia ja hedelmiä oli paljon ja ne oli tuoreita. Ja grillilihavalikoima oli myös aikasta hyvä ja mozzarella huomattavasti halvempaa kuin näissä kahdessa vallitsevassa kauppaketjussa.

Puolisoni on viime aikoina vauhkonnut kovasti Suomen kahdesta vallitsevasta kauppaketjusta. Kuinka näiden monopoliasema (vaikkei se sitä virallisesti olekaan) pitää hinnat korkealla ja kuinka kanta-asiakaskortit todellisuudessa keräävät tietoa siitä, mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan ylihintaa. Mene ja tiedä sitten näistä väitteistä. Mutta karu fakta on, että Suomessa ruoka on kalliimpaa kuin muualla. Ja ihmeellistä on se, että tuottajat saavat koko ajan vähemmän ja vähemmän hintaa tuotteista, mutta kaupassa tuotteet maksavat koko ajan enemmän ja enemmän... Joku ei ihan täsmää. Henkilöstökulut ovat totta kai olemassa, mutta ovat ne muissakin maissa... Ja aika monessa muussa maassa kaupoissa on paljon enemmän henkilökuntaa kuin Suomen kaupoissa.  ...mäkin näköjään pääsen paasaamisen vauhtiin...

No, asiaa nyt tässä olen mietiskellyt ja olen kyllä aika vakuuttunut siitä, että jos Suomessa olisi useampia kauppaketjuja, niin hinnat eivät ehkä olisi näin pilvissä. Ja tästä seikasta johtuen, tekisi mieli suosia Lidliä. Mutta sitten ne negatiiviset asiat, mitä Lidlistä kuulee. Kohdellaanko henkilökuntaa huonosti? Onko Lidl huomattavasti huonompi työpaikka kuin muut kaupat? Onko siellä joku pahasti pielessä, kun pystyvät tarjoamaan samoja tuotteita halvemmalla?

Jatkan näitä pohdintoja...

Kommentit

  1. Mua ärsyttää Lidlissä kauheasti se, että se on niin sekava. Tavaroiden esillepano on mitä sattuu, eikä ne edes ole loogisessa hyllyjärjestyksessä (esim. meidän lähimmässä Lidlissä yhden käytävän varrella on vastakkain limsoja ja leipää, vaikka mun mielestä olis huomattavasti loogisempaa, että limsojen kanssa olis sit vaikka mehuja tms. Ja toisella käytävällä on vihanneksia ja sit isoissa laareissa jotain sekalaista roinaa, tyyliin sukkia ja sykemittareita). Tai näin ainakin niissä parissa Lidlissä, joissa olen muutaman kerran viime vuosina käynyt. Siitä tulee jotenkin suttuinen vaikutelma, enkä halua ostaa ruokaani suttuisesta kaupasta...

    Toinen ärsyttävä asia on ne kassat, joissa ei ole tilaa pakata tavaroita!

    Mutta on varmaan totta, että Suomessa isot ketjut vetää aika hyvin omaan pussiinsa. En tiedä, onko Suomessa henkilöstökulut isommat kuin monissa muissa maissa. Mun käly asuu Saksassa ja se saa kyllä meikäläisittäin uskomattoman pientä palkkaa, mut kuulemma se on ihan normaali palkka siellä ja sillä tulee hyvin toimeen. Mutta en tiedä, onko se vaan sen alan juttu vai onko yleensäkin Suomessa korkeat palkat (ja muut kulut, mitä työnantajalle koituu).

    VastaaPoista
  2. Meidän lähdi-Lidl on kans kovin sekava. Jotenkin se on kovin pieni ja kaikki tavarat on tungettu miten sattuu. Mutta tuosta toisesta Lidlistä jäi ihan positiivinen kuva tavaroiden suhteenkin. Jotenkin tuli ainakin loogisesti kierrettyä kierros ilman, että tarvi erikseen ettiä jotain.

    Saksassa palkat ovat yleisesti ottaen pienempiä kuin Suomessa, mutta samoin myös elinkustannukset ovat huomattavasti pienemmät. Vuokrat, ruoka, vaatteet, matkat ja huonekalut (ja jopa sakot...) ovat halvempia. Ja jotenkin mulle on jäänyt sellainen olo, että Saksassa palkan ja elämisen kustannukset ovat huomattavasti paremmassa tasapainossa kuin Suomessa. Samalla määrällä rahaa saa huomattavasti enemmän vastinetta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj