Siirry pääsisältöön

vähähiilihydraattinen ruokavalio

Olen reilun kuukauden pyrkinyt aktiivisesti kohti vähähiilarisempaa ruokavaliota. Nimenomaan pyrkinyt.... Missään nimessä en voi sanoa itseäni karppaajaksi. En varmaan edes lievimmän määritelmän mukaan. Mulle vähähiilihydraattinen ruokavalio tarkoittaa pastan, perunan, jauhojen, sokerin, leivän ja mehujen vähentämistä. Syön kuitenkin aktiivisesti erilaisia hedelmiä ja en ole kyennyt millään lisäämään rasvaa niin kuin karppaajat tekevät. Rasva ei vain maistu hyvälle...  Tosin en edelleenkään mitenkään orjallisesti osta kevyttuoteita.  Romahduksia tähän ruokavalioon on mahtunut monta monituista... Ja en olekaan mitään suurta stressiä koko ruokavaliosta ottanut. Ja lähinnä romahdukset ovat tapahtuneet ruisleivällä (ja sehän nyt on kuitenkin aika terveellistä, eikö?). Ja matkoilla tai kyläreissuilla en oo ottanut koko ruokavaliota mitenkään huomioon, enkä kyllä läheskään joka kerta ravintolassakaan.... Hmm, noilla perusteilla en siis koskaan syö vähähiilihdyraattisesti...

Oikeasti suurin juttu on se, että kun teen kotona ruokaa, en käytä pastaa, perunaa enkä riisiä (yleensä...).  Ja työpaikan ruokakerhossa teemme myös pääsääntöisesti vähähiilihydraattisempia ruokia. Tosin välillä meillä on ruokakerhossakin mässäyspäivä, jolloin ruoka on pastaa, pizzaa tai riisiä... :)

Mutta siis, miksi tällainen ruokavalio. Ensinnäkään kukaan ei varmasti tarvitse elimistölleen hillitöntä määrää valkoisia jauhoja ja riisiäkään ei kyllä voi kovin terveelliseksi sanoa (perunasta mä en oo koskaan mitenkään superisti piitannut, joten siinä en suuremmin menetä mitään). Pyrin siis kohti hieman terveellisempää ruokavaliota. Lisäksi muutaman kilon menetys ei ois ollenkaan pahasta. Ja lisäksi olen lueskellut muutaman ihmisen kokemuksia siitä, kuinka karppaaminen on tehnyt hyvää iholle. Kokeilen siis, kuinka käy.

Toistaiseksi tää on ollut aika kivaa. Eniten himoitsen "kielletyistä ruuista" leipää, varsinkin ruisleipää. Sokerin käyttö on vähentynyt tosi paljon.  Olo on ollut yleisesti ottaen aika energinen. Ja on ollut kerrankin joku syy kokeilla uusia reseptejä. ...ja koska vähähiilihydraattisia ruokareseptejä on hieman vaikea löytää, niin käytännössä tulee kokeiltua kaikkia niitä, jotka vaikuttavat vähänkin hyviltä. Ja monia hyviä löytöjä, joista on ollut hyvä soveltaa omansa, onkin tullut vastaan :)

Kenties ehkä parin kuukauden päästä voin kertoa, onko ruokavaliolla ollut minkään näköisiä vaikutuksia ihoon tai kiloihin. Mielenkiinnolla odottaen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…