Siirry pääsisältöön

Sämpylöitä

Tällä viikolla vietin ystävien kanssa glögi-iltaa. Illassa tosin glögi jäi loppujen lopuksi hyvin pienelle huomiolle. Herkuttelu ja mullistavat uutiset (työpaikkojen vaihtoja, muuttoja yms) olivat suurimmassa osassa. Ja herkuttelua varsinkin riitti. Olimme etukäteen jakaneet hieman, että kuka tuo mitäkin. Ja pöydästä löytyi: fetasalaattia, sämpylöitä, valkosipulilevitettä, pipareita ja Aura-juustoa, joulutorttuja ja glögijuustokakkua (niin ja tietenkin sitä glögiä).

Itse kannoin pöytään vasta leivottuja sämpylöitä ja valkosipulilevitettä. Valkosipulilevite on anopin ohjeesta muokattu ja sämpylöiden reseptin kehittelimme äitini kanssa mun ja P:n häihin (8 vuotta sitten.... mihin tää aika on oikein mennyt) yhdistelemällä useampia reseptejä.

Porkkanasämpylät
2,5 dl vettä
25g hiivaa
1 tl suolaa
1/4 dl siirappia
n. 2dl porkkanaraastetta
n. 450 g sämpyläjauhoja (tällä kertaa korvasin osan jauhoista vehnäleseillä)
n. 2rkl öljyä

Liuota hiiva veteen. Lisää loput aineet, öljy lopuksi. Kohota. Taputtele taikina leivonta-alustalle ja tee piparkakkumuotilla sämpylöitä. Kohota. Paista 225 asteessa 10 - 15 minuuttia.
Koska nämä ovat parhaimpia lämpiminä on annoksen koko suhteellisen pieni. Isommalle porukalle (tai jos haluaa sämpylöitä jäävän pakkaseenkin) voi taikinan tuplata.

Valkosipulilevite
1 prk maitorahkaa
100g voita/oivariinia tms
2-3 valkosipulin kynttä
(½ tl yrittsuolaa, onnistuu ilmankin)
n. 1dl persiljaa silputtuna

Anna voin/oivariinin pehmentyä kunnolla. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Jyväskylä: Panza sekä Hotelli Verson aamiainen

Palataan vielä hieman Jyväskylän reissuun. Nimittäin jos Teeleidi oli täydellinen Teepaikka niin Jyväskylästä löytyivät myös täydelliset ribbsit ja täydellinen hotelliaamiainen. Aika loistava viikonlopun vierailukohde siis.
Täydelliset ribbsit löytyivät meksikolaistyylisestä Panzasta. Itse en ole ribbsien ystävä ja nämäkin skippasin.  H sen sijaan harrastaa kyseistä ruokaa enemmänkin ja kuulemma näin hyviä ei ole koskaan syönyt. Itse söin Panzasta alkuun lohichevicheä joka oli todella nam. Myöskin kasvistacoannos oli herkullinen. Palvelu pelasi ja kaikki toimi. Vahva suositus Panzalle.
Sunnuntaiaamun aamiaisen kipitimme syömään majapaikastamme (airbnb) Hotelli Versoon. Olimme varanneet etukäteen sähköpostitse pöydän ja se oli kyllä hyvä veto. Mutta mikä tästä sitten teki niin hyvää? Ensinnäkin leivät olivat törkeän hyviä. Toisekseen leikkelevalikoima oli laaja. Kolmanneksi tilattavat munakkaat olivat mielettömiä. Tilaamani tomaattimunakas sai kyllä parhaan munakkaan ti…