Siirry pääsisältöön

Tammikuussa luettuja

Jouluna sain lahjaksi muutamia kirjoja, mutta myös kirjastossa bongasin kivalta näyttäviä kirjoja. Tammikuun alussa luettavien kirjojen kasa olikin aika korkea...

Leena Lehtolainen: Oikeuden jalopeura
Hilja Ilveskero-trilogian toinen osa.  Suhteellisen takuuvarmaa Lehtolaista. Hyvin mukanaan pitävä kirja. Hieman musta on alkanut tuntua, että tämän trilogian päähenkilö on kovin samanlainen kuin Stieg Larssonin Millenium-trilogian Lisbeth Salander. Tai ehkei ihan samanlainen, mutta yllättävän monta yhdistävää tekijää henkilöhahmoista löytyy.

Emily Giffin: Rakkaus lainassa
Kuukauden hömppä. Mielestäni oon lukenut tämän ennemminkin. Ainakin tapahtumat olivat kovin tuttuja. Mutta loppuratkaisu. Se oli aivan eri kuin muistin.... Ja siis kerrankin, kun mulla oli päässäni kuva siitä, kuinka tarina päättyy. Mun vaihtoehtoinen loppuni oli kyllä mielikuvituksellisempi kuin oikea loppu...

Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka
Jollakin tavalla samantyylinen kirja kuin viime kuussa luettu Hautausmaan poika. Samallalailla mielikuvituksellinen. Oikeaa maailmaa ja mielikuvitusmaailmaa yhdistelevä. Mielenkiintoinen. Tykkäsin.

Dirie Waris, Miller Cathleen: Aavikon kukka
Kuukauden lukupiirikirja. Raadollista luettavaa. Paljon tietoa. Tämä oli hyödyllistä lukea.

Reko ja Tina Lundán: Viikkoja, kuukausia
Koskettava ja itkettävä kirja. Osui jotenkin kovin lähelle myös omaa elämää. Pidin. Kirja oli sopivan paksuinen eikä sen lukemiseen todellakaan mennyt kauaa. Jotenkin kirjaa ei halunnut laskea käsistään vaikka lopun tiesikin jo etukäteen.  

Anne Holt: Julkkismurhat
Inger Johanne Vik -dekkari. Ihan mukavaa luettavaa. Sikäli dekkariksi hassu kirja, että tarinassa päästiin koko ajan myös murhaajan pään sisään. Loppuratkaisu oli toisaalta hieman tylsä, toisaalta poikkeuksellinen. En nyt oikein saanut muodostettua kunnon mielipidettä tästä kirjasta.  

Anna Jansson: Loputon uni
Mielenkiintoinen dekkari. Tarina keskittyi muuhunkin kuin itse rikokseen. Paljon lapsiin ja parisuhteeseenkin liittyviä pohdintoja. Hieman ennalta arvatttava toisaalta. Pidin kuitenkin.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…