Siirry pääsisältöön

Aakkoset: E niin kuin elokuvat

E-kirjan osoittautui erittäin haastavaksi kirjaimeksi. Mietin kauan tähän sopivaa aihetta, mutta loppujen lopuksi elokuvat tuntui kuitenkin omimmalta.

Lapsena kävin katsomassa elokuvia kiertävässä elokuvateatterissa. Elokuvia katsottiin siis niin koululla, työväentalolla kuin nuorisoseurantalolla. Elokuvaprojektorisetä tuli pikkukuntaamme aina muutaman kerran vuodessa ja silloin suuntasimmekin kavereiden kanssa katsomaan elokuvaa. Mieleenpainuvin elokuva lapsuudestani on Jurassic Park. Hieman pelotti kävellä kotiin pimeässä tämän leffan jälkeen.... Ensimmäisen kerran elokuvateatterissa kävin Oulussa vuonna 1994 katsomassa Poliisiopisto 7:n. ....silloiseen varhaisteiniin tämä harvinaisen huono elokuva taisi upota ;).
Yläasteella ja lukiossa kävin katsomassa enemmänkin elokuvia elokuvateattereissa. Sen verran harvinaista herkkua se kuitenkin oli, että joka kerta se oli jotenkin erityislaatuinen tilaisuus. Teininä paras leffa mielestäni oli ehdottomasti Titanic ja ah niin ihana Leonardo DiCaprio oli vaan niin herkku. (oikeesti, mä en ymmärrä enää teiniminäni makua miehien suhteen). Titanic kuuluu muuten myös niihin harvinaisiin elokuviin, joita katsoessa olen itkenyt. Toinen tällainen on vasta katsomani Sotahevonen. Siinä säälin niin kovasti hevosta ja muhun sattui fyysisesti, kun hevoseen sattui...

Nykyään elokuviin pääseminen on huomattavasti helpompaa kuin kotikotona asuessa. Lähin elokuvateatteri on alle kilometrin päässä. Ja kyllähän elokuvissa tuleekin sitten käytyä vähintään joka toinen kuukausi. Katselen vaihtelevasti erilaisia elokuvia. Yleensä en mene elokuvateatteriin elokuvan sanoman takia vaan enemmän sen elokuvateatteritunnelman takia. Kotonakin katson jonkin verran elokuvia, mutta kotona se tunnelma ja rentoutumisen aste ei ole sama. Kotona voi vähän samalla puuhailla muuta ja äänentoisto ei nyt ihan pääse samaan luokkaan....

Aa, tämä pitää vielä mainita. Kuten armas puolisoni huomauttelee aina silloin tällöin, olen ihminen, joka ei vaan muista katsomiaan leffoja... Elokuvien nimet ei sano yhtään mitään (paria poikkeusta lukuunottamatta) ja vielä kuvauksen perusteellakaan en pakosta tiedä katsoneeni kyseistä pätkää aiemmin. Jossain vaiheessa elokuvaa alan saada kiinni tutuista kohdista ja silloinkin pitää vielä miettiä, olenko todella katsonut kyseisen elokuvan aiemmin vai vaikka lukenut siihen liittyvän kirjan... ei ole helppoa huonomuistisen elo ;)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…