Siirry pääsisältöön

Aakkoset: F niin kuin fysiikka

Fysiikkaan mulla on ollut aikalailla aina viha-rakkaussuhde. Yläasteella, kun fysiikka alkoi, pidin siitä toisaalta ja toisaalta taas en. Olen kyllä aika pitkälti sitä mieltä, että jos meidän fysiikan tunneilla olisi tehty enemmän kokeellisuutta, olisin saattanut tykätä siitä enemmänkin. Ilman kokeellisuutta fysiikka jäi kovin irralliseksi kokonaisuudeksi. Ja vasta näin aikuisena olen ymmärtänyt monen todella käytännön asian liittyvän fysiikkaan. Nuorena en ehkä myöskään ollut kovin kiinnostunut ilmiöistä tai syy-seurussuhteista. Turvavöitä vain kuului pitää, joten mä pidin niitä. Ei mulla ollut pienintä harmainta aavistustakaan siitä, että miksi... Junan ovet avautuivat junan kiihdyttäessä tai jarruttaessa: näin vain tapahtui, mitä sillä väliä miksi.... Esineet tippuu alas päin, joo näinhän tapahtuu aina. ... pieni tutkija sisälläni heräsi vasta paljon yläasteen jälkeen.

Yläasteella fysiikka ei kovin vakuuttanut, joten jo lukioon mennessä tiesin lukevani vain yhden pakollisen kurssin fysiikkaa. Eikä asiaa tieten ihan hirveästi auttanut silloisen fysiikan opettajan lausahdus: "ai, te kaikki ootte lyhyellä matikalla. Noooh, ehkä tästä selvitään jotenkin" ja perään syvä huokaus...  Lukioon mennessä mun mantrani oli, että fysiikkaa ja matikkaa en tarvi missään. Enkä ainakaan koskaan valitse sellaisia ammatteja, missä niitä tarvittaisiin.

No, kuinkas sitten kävikään. Lukion jälkeen etsin hieman itseäni ja yhden vuoden vietin muunmuassa opiskelemassa mediatekniikkaa. Oletin, että jos kerran lyhyellä matikalla ja yhdellä fyssan kurssilla pääsee sisään pääsykokeista, niin opiskeluidenkin pitäisi sujua. Nooh, matikka ja fysiikka olivat sitten todella vaikeita. Kurssit lähti kuitenkin siitä oletuksesta, että pitkä matikka ois luettuna ja fysiikkaakin vähän enemmän.... Vuosi tuli takuttua ja fysiikan kirja lensi useamman kerran pois kädestä. Silloin vakuuutuin vielä enemmän vihaavani fysiikkaa (ja jälleen asiaa ei auttanut se, että opettajani oli kuivakka mies, joka lähinnä tyytyi puhumaan itse, eikä niinkään keskustellut meidän kanssa).

Asiat pyöri ja muutaman vuoden päästä löysinkin sitten itseni yliopistolta lukemassa matematiikkaa.... Tällöin vielä vannoin, että fysiikkaa en ainakaan ota sivuaineeksi, että kyllä mä jotain muuta keksin. Ja kuinkas kävikään, loppujen lopuksi fysiikasta tuli mun sivuaine. Ja aika takkuamistahan se opiskelu oli, mutta heeei mä selvisin siitä hengissä :).

Ja niin, nyt mä opetan sitten sekä matematiikkaa että fysiikkaa. Edelleenkin matematiikka on enemmän mun lempilapsi, mutta kyllä mä fysiikkaakin tykkään opettaa. Varsinkin kun nykyään sitä voi opettaa pitkälti keskustellen ja tutkien. Ja enää en kyllä vaihtaisi sivuainettani pois, on se fysiikka kuitenkin aika kivaa....

...ja mä toimin hyvänä elävänä esimerkkinä teineille. Ei ne yläasteiässä tehdyt valinnat vaikuta koko loppuelämää. Jos haluaa, on mahdollista tehdä ihan uusia valintoja. Töitä toki on tehtävä kovasti, mutta mahdollista on yllättää itsensä ja muut. Ja valmistua vaikka matematiikan laitokselta, vaikka pohjana onkin lyhyt matikka ja yksi kurssi fysiikkaa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…