Siirry pääsisältöön

lettupäivä

eikä mikä tahansa lettu, vaan muurikkalettu :).
Helatorstaina seuraan liittyi ystävämme O ja pikkuruinen S. Hyvässä seurassa lämpeni Opan sähkögrilli sekä muurikkapannu grillin päällä.

Muurikkaletut
1 l maitoa
2 kananmunaa
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2,5 dl ohrajauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat kunnolla ja sekoita joukkoon puolet maidosta. Lisää jauhot vähitellen ja vatkaa voimakkaasti. Sekoita joukkoon suola, öljy sekä loput maidosta. Anna taikinan turvota ainakin pari tuntia. Itse valmistin taikinan tällä kertaa 2 päivää aiemmin, taikinan pitäisi säilyä jääkaapissa useamman päivän.

Pilvisestä säästä huolimatta lettujen paisto sujui ja letuista tuli maittavia

Lettujen kera tarjosimme mansikkahilloa + ranskankermaa (yllättävän toimiva yhdistelmä), mansikkarahkaa sekä suolaisena täytteenä jauhelihatäytettä (+tuorekurkkua).

Jauhelihatäyte
400g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
suolaa, pippuria
n. 2tl kuivattua basilikaa
3 - 4 rkl tomaattisosetta
1 ranskankerma
loraus lihafondia

Paista jauheliha, lisää sipuli + valkosipulinkynsi ja paista sen verran, että sipulit kuullottuvat. Mausta ja maista. Lisää ranskankerma sekä lihafondi.


Kommentit

  1. Yummy! :P
    Mä en voi vieläkään uskoa tota ransankerma-juttua, vaikka sun blogi on varmaan jo kolmas jossa siihen törmään.. Voi kyllä olla, että seuraavalla lettukerralla ostan ihan pienen pienen ranskankermapurkin, ja TOSI ison kermapurkin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin tää oli vasta eka kerta, kun kokeilin ranskankermaa (siis lettujen yhteydessä) ja yllätyin positiivisesti. Eihän se nyt ihan kerman veroista ollut, mutta ihmeellisen hyvin se mansikkahillon kaveriksi sopi :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...