Siirry pääsisältöön

Kesäkuussa luetut

Katja Kettu: Kätilö
Mielenkiintoinen kirja mielenkiintoisesta aiheesta. Kirja sijoittuu jatkosodan ja Lapin sodan Lappiin. Tarina vie mukanaan ja on todella hyvin kirjoitettu. Kielen ronskiuteen kesti vähän tottua. Suosittelen.


Saskia Noort: ruokakerho
Kevyt jännitysromaani. Helppoa luettavaa, juonen loppuhuipennuksen pystyi arvaamaan jo ennalta. Kiva, muttei mitenkään erityinen.


Kazuo Ishiguro: Silmissä siintävät vuoret
Kesän lukupiirikirja, joka käsitellään vasta elokuussa, joten ei siitä sen enempää.

Jasmin Darznik: Iranilainen tytär
Tämä kirja osui käteen kirjaston Bestseller-kirjoissa (vain viikon laina-aika siis) ja olen kyllä erittäin tyytyväinen tähän sattumaan. Kirja vei nimittäin mukanaan. Opin paljon uutta Iranista ja naisten asemasta Iranissa, kovin erilaisesta kulttuurista, aivan erilaisesta ajattelumallista ja ylipäätänsä aivan eri maailmasta. Suosittelen.

Nick Hornby: Uskollinen äänentoisto
Tämän kirjailijan olemassaolon olin unohtanut (yhden kirjan aiemmin olen tyypiltä lukenut) kokonaan ennen kuin törmäsin jossakin blogissa nimeen jälleen. Siispä marssin kirjastoon ja lainasin kesän kunniaksi pari kirjaa. Tämä on niistä ensimmäinen. Kirja on Hornbyn esikoisromaani ja erittäin miellyttävä lukea. Popmusiikkia täynnä oleva yhdenlainen miehen näkökulmasta kirjoitettu romaani, jossa on paljon rakkautta, katumusta, kriiseilyä, elämää. Pidin.

Liz Williams: Aavekauppiaan tytär
Sekoitus fantasiaa, scifiä ja dekkaria. Jännä kokoonpano. Mukavaa luettavaa, kivoja kuvailuja (muttei liikaa), paljon uutta. Tosin tunnen Kaukoitää aika huonosti, joten sikäli en saanut tästä kirjasta niin paljon irti kuin olisin voinut.

Annakaisa Iivari: Tyttöministeri
Periaatteessa mielenkiintoinen aihe: nainen politiikassa. Mutta jotenkin tämä kirja ei vaan iskenyt muhun. Jotenkin päähenkilön tuntoihin ei menty tarpeeksi syvälle, politiikkaakaan ei käsitelty kovin syvällisesti, kaikki jäi vähän pintaraapaisuksi. Ja jälleen kerran mua niin välillä ärsytti päähenkilö ja erityisesti sen puoliso.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…