Siirry pääsisältöön

Täytetyt lihapullat ja bataattipyre


Täytetyt lihapullat on vanha vanha resepti, jota ollaan joskus 15 vuotta sitten äidin kanssa harrastettu. Bataattipyre sen sijaan on Meanwhile in Longfield-blogista aika vastikään bongattu. Tästä pääset alkuperäiseen reseptiin.

Mutta siis:
Täytetyt lihapullat
1 prk kermaviiliä
1 dl korppujauhoja (tai leseitä tai kaurahiutaleita)
1 sipuli
öljyä
400g jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita kermaviiliin korppujauhot ja anna turvota n. 15min. Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä. Sekoita aineksista lihapullataikina.

1 prk ananasmurskaa
n.100g aurajuustomurua
n. 1rkl kuivattua basilikaa
n. 1dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Valuta anansmurska hyvin. Levitä lihapullataikina esim. leikkuulaudan päälle (parissa osiossa). Taputtele se ohueksi levyksi. "Leikkaa" veitsellä levy neliöiksi (yhteensä koko taikinasta tulee ehkä 12 neliötä). Täytä neliöt ananasmurskalla, aurajuustolla, basilikalla ja persiljalla. Taittele neliö täytteen päälle ja yritä pyöritellä kostutetuin käsin lihapullat. Pullista tulee sitten aika isoja.
Paista pannulla kypsiksi.

Bataattipyre
2 bataattia
1-2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
öljyä
1 litra vettä
3 rkl kasvisfondia
hieman voita tai oivariinia
suolaa
mustapippuria
n. ½ dl kermaa

Kuori ja pilko pataatit ja sipulit. Bataatit jätin kohtuullisen isoiksi palasiksi, sipulit sen sijaan aika pieneksi... Kuullota kasviksia öljyssä wokkipannulla (tai sitten isossa kasarissa)  muutama minuutti. Lisää vesi (sen verran riittää, että kasvikset peittyvät). Lisää kasvisfondi ja anna kiehua n. 20-30 min. tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Kaada vesi pois ja surauta sauvasekoittimella kasvikset sileiksi. Lisää voi, mausteet sekä kerma. Kerman määrästä on riippuvaista se, kuinka jänkkiä pyreestä tulee. Oman maun ja tuntemuksen mukaan siis...



Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Brunssipiknik Vallisaaressa

Näin syksyn kolkutellessa ovella on hyvä palata vielä kesään ja muistella ihanan lämmintä päivää Vallisaaressa. Brunssiryhmämme pakkkasi piknikbrunssikamat laukkuihin ja suuntasi yhden hengen vajauksella (mutta kahdella lapsivieraalla lisättynä) Vallisaareen eräs kaunis kesäaamu.



Vallisaari (ja Kuninkaansaari) olivat pitkään puolustusvoimien omistuksessa, mutta nyt ne ovat siirtyneet Metsähallitukselle ja avautuneet tänä keväänä myös suurelle yleisölle. Viimeiset asukkaat ovat muuttaneet saaarista pois 20 vuotta sitten ja suunnilleen yhtä kauan Vallisaari on ollut miehittämätön linnake. Saari on saanutkin olla suhteellisen rauhassa ja se näkyy luonnossa. Puut olivat korkeita, kallioilla kasvoi paljon kukkia, perhoset lentelivät ja linnut sirkuttivat. Vanhaa kylänraittia kävellessä olisi voinut kuvitella olevansa pieneässä maalaiskylässä 50 vuotta sitten. Ja sellainen se kait vähän olikin, saaressa asui nimittäin 50-luvulla parisataa henkeä ja oma kansakoulukin siellä oli.

Vallisaari o…