Siirry pääsisältöön

Syyskuussa luetut

Tämä kuukausi alkoi lukemisen saralla parilla miespuolisen työkaverin suosittelemalla (ja ystävällisesti myös mulle kiikuttamalla) kirjalla. Jotenkin aika ilmeisesti kului tässä kuussa tosi nopeasti + kirjat olivat aika paksuja, joten luettua tuli vain neljä kirjaa.

Richard Morgan: Musta mies
Scifiä. Mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava kirja, joka sisälsi kyllä niin montaa eri kirjallisuuden lajityyppiä. Tästä kirjasta löytyi sitä kunnon scifiä, dekkaria, trilleriä, pornoa, harlekiinimaisuutta, filosofointia, toimintaa jne. Ei missään nimessä ennalta arvattava kirja. Mutta hyvä oli tämä kirja.


Ernest Cline: Ready Player One
Hillitön kirja. Tulevaisuutta ja 80-lukua sekaisin. Tarina, joka pääasiassa tapahtuu mielettömän pelimaailman sisällä. Tarina, joka on täynnä viittauksia 80-lukuun. Kolahtanee varmasti niihin, jotka ovat eläneet teini-ikänsä 80-luvulla ja katsoneet leffoja ja pelanneet tietokonepelejä ja kuunnelleet musiikkia silloin. Mäkin löysin mielettömän monta tuttua juttua. Tarina jaksoi kantaa lähes loppuun saakka. Aivan lopussa tehtiin ikävä kyllä pari helppoa ratkaisua, mutta kirja oli siltikin hyvä. Pidin kovasti.

Jenny Kangasvuo: Sudenveri
Esikoisromaani. Fantasiaa ja reaalimaailmaa sekoitettuna. Periaatteessa ihan mielenkiintoinen ajatus. Ihmiset, jotka ovat puoliksi susia ja puoliksi ihmisiä (mutta heeei, hieman vanha ajatus toisaalta). Yksilön ja yksilön vapauden pohtimista. Ihan jees kirja, mutta ei erityisesti sykähdyttänyt. 

Väinö Linna: Sotaromaani
Kuukauden lukupiirikirja. Varsinaisesti lukupiirikirja oli Tuntematon sotilas, mutta itse luin tämän alkuperäisen version. Version, jossa on siis mukana huomattavasti enemmän sotakritiikkiä ja murteet eivät ole niin suuressa osassa. Pidin tästä enemmän kuin Tuntemattomasta. Tuntemattomasta puuttuvat kohdat oli merkitty kursiivilla, joten ne oli helppo havaita. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…