Siirry pääsisältöön

focaccia


Eräs arki-ilta sain ystäväni M:n istumaan iltaa. Ja tokihan käytin jälleen tilaisuutta hyväkseni ja leivoin jälleen (yksin asuesa leipomista ei vaan tule tehtyä muulloin kuin vieraita saadessa). Tällä kertaa valmistui focaccia. Edellisestä focaccian tekemisestä oli hieman aikaa ja jotenkin muistin tähän menevän huomattavasti enemmän aikaa... Mutta itse asiassa tämä olikin aika nopea pyöräyttää ja leivän paistuessa uunissa ehti tehdä paljon muuta. Sopi siis hyvin arki-illan leipomukseksi.

Focaccia
1 kananmuna
1 dl kädenlämpöistä vettä
2,5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
3/4 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua vuohen gruyérejuustoa
200g vuohenjuustoa pieninä kuutioina
2 rkl hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl kuivattua basilikaa
hieman mustapippuria myllystä

Lisäksi aurinkokuivattuja tomaatteja (tai aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja), fetakuutioita, kivettömiä oliiveja puolikkaina.

Vispaa kananmuna veden sekaan. Sekoita jauhot ja kuivahiiva ja yhdistä ne nesteeseen. Lisää oliiviöljy, gruyére, vuohenjuusto, aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet. Sekoita hyvin. Voitele leivinpaperi ja laita se reunalliseen uunivuokaan. Taputtele taikina öljyisillä käsillä vuokaan/pellille (täyttää n.puolet uunipellistä) ja painele taikinan päälle riveittäin fetaa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiveja. Anna kohota n.20 min. Paista 200 asteessa n. 30-40 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...