Siirry pääsisältöön

Couscous-kasvissalaatti

Lokakuu ehti muuttua jo marraskuuksikin.... Mutta kasvisruokapostaukset jatkuvat. Lokakuun aikana tuli kuin tulikin kokeiltua monta uutta kasvisruokaa. Osa parempia osa vähän vähemmän parempia... Mutta monta ruokaa jäi kyllä ruokalistalle, jee! Postailen loput hyvät kokeilut tässä marraskuun alussa.

Viime viikonloppuna vietimme pieniä (kait 10 henkeä on aika pienet) illanistujaisia luonani. Herkuttelimme todella hyvällä Kinuskikissan ohjeella tekemälläni kasvispiirakalla (ohjeen voit kurkata täältä) sekä couscous-kasvissalaatilla. Couscoussalaattia riitti sopivasti kymmenelle hengelle, joten sen voi huoletta puolittaa, jos haluat tarjota salaattia vaikka hieman pienemmälle porukalle.

Couscous-kasvissalaatti

kasvikset:
2 kesäkurpitsaa
2-3 munakoisoa
1-2 paprikaa
6 salottisipulia
n. 3 rkl oliiviöljyä

kastike:
4 rkl sitruunamehua
4 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 punainen chili
4 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
n. 2dl tuoretta persiljaa silputtuna

couscous:
4 dl vettä
4 dl couscousia
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

1 granaattiomena
1 prk fetaa paloina

Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa neljään lohkoon (poista päät ensin). Poista vetinen siemenosa. Puolita lohkot ja leikkaa paloiksi. Leikkaa munakoisot kahdeksaan lohkoon (jälleen poista päät ensin) ja paloittele. Kuutioi paprika, kuori ja lohko sipulit. Laita kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta päälle oliiviöljy. Sekoittele seosta. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa n. 30min. Tarkkaile uunia ja sekoita mahdollisesti välissä.

Valmista kastike. Sekoita sitruunamehuun suola, mustapippuri, hienonnettu chili, kuorittu ja raastettu inkivääri, kuoritut ja hienonnetut valkosipulin kynnet sekä persiljasilppu. Kun kasvikset ovat valmiit, siirrä ne kulhoon ja sekoita kastike joukkoon.

Valmista couscous. Mittaa kattilaan vesi, suola ja öljy. Kiehauta ja sekoita joukkoon couscous. Ota kattila pois levyltä ja anna couscousin turvota kannen alla n. 5 minuuttia. Tämän jälkeen sekoittele couscousia haarukalla ja sekoita sitten kasvisten joukkoon.

Erottele granaatinomenasta siemenet ja tarjoile salaatti näiden siemenien sekä fetan kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Brunssipiknik Vallisaaressa

Näin syksyn kolkutellessa ovella on hyvä palata vielä kesään ja muistella ihanan lämmintä päivää Vallisaaressa. Brunssiryhmämme pakkkasi piknikbrunssikamat laukkuihin ja suuntasi yhden hengen vajauksella (mutta kahdella lapsivieraalla lisättynä) Vallisaareen eräs kaunis kesäaamu.



Vallisaari (ja Kuninkaansaari) olivat pitkään puolustusvoimien omistuksessa, mutta nyt ne ovat siirtyneet Metsähallitukselle ja avautuneet tänä keväänä myös suurelle yleisölle. Viimeiset asukkaat ovat muuttaneet saaarista pois 20 vuotta sitten ja suunnilleen yhtä kauan Vallisaari on ollut miehittämätön linnake. Saari on saanutkin olla suhteellisen rauhassa ja se näkyy luonnossa. Puut olivat korkeita, kallioilla kasvoi paljon kukkia, perhoset lentelivät ja linnut sirkuttivat. Vanhaa kylänraittia kävellessä olisi voinut kuvitella olevansa pieneässä maalaiskylässä 50 vuotta sitten. Ja sellainen se kait vähän olikin, saaressa asui nimittäin 50-luvulla parisataa henkeä ja oma kansakoulukin siellä oli.

Vallisaari o…