Siirry pääsisältöön

Vappua

Tätä vappua miettiessäni (kun multa useaan
otteeseen kysyttiin, että mitä mun vappujuttuja mä haluaisin tässä vapussa olevan) tajusin, ettei mulla tosissaan ole ollut minkäänlaista kaavaa vapun vietossa. Olen viettänyt pari opiskelijavappua, hengannut kavereilla, grillannut kotona, grillannut kaverilla, ollut ulkomailla, käynyt piknikillä, ollut keikalla, hengannut kotona.... Mun vappuun ei oo myöskään kuulunut mitään erityisiä ruokia. Oon saattanut grillata tai sitten en. Oon ostanut kaupasta jonkun simapullon kokeiluun tai sitten en (tosin jos oon ollut kotikotona vappuna, niin sitten sima on ehdottomasti kuulunut vappuun. Itse tehty). Oon juonut skumppaa tai sitten en... Nakkeja ja perunasalaattia en oo ikinä vappuna harrastanut (kuuluuko ne ees vappuun vai sotkenko johonkin muuhun?).

Tämäkin vappu oli taas erilainen kuin aiemmat.Tehtiin munkkeja, jotka olivat yllättävän helppoja ja yllättävän hyviä. Tämä oli siis ihmeellistä, koska meidän munkinpaistoryhmä oli nooh, aika kokematon. Yksi ei ollut koskaan eläissään tehnyt munkkeja. Yksi oli tehnyt munkkeja viimeksi 16 vuotta sitten (minä). Yksi (teini) oli tehnyt niitä vuosi sitten köksän tunnilla. Mutta näillä mentiin ja hyvin onnistui. Tehdäänpä ehkä uudestaankin.. :)

Vappupäivänä heräsimme sitten kukonlaulun aikaan ja pakkasimme koko konkkaronkan autoon ja suuntasimme satamaan ja sieltä Tallinnaan. Yllättävää kyllä, autokansi oli aivan täynnä. Ei oltu näköjään ainoita, jotka oli päättänyt viettää Virossa vappua. Ehkä pidennetty viikonloppu saattoi myös vaikuttaa asiaan...  Tallinnassa käytiin Kalev Spassa (oikein toimiva kylpylä lapsiperheille ja aikuisillekin löytyi lämpimiä porealtaita) ja sitten hengattiin kaupungilla. Harmiksemme päivä oli kylmin, mitä vähään aikaan oli ollut... Vähän paleli ulkona... Mutta urheasti me silti etsittiin hieman uusia paikkoja itselle. Käytiin ekaa kertaa Neitsitornin (Neitsyttorni) luona. Ikävä kyllä Neitsitorni oli suljettuna, mutta paikka oli ihan käymisen arvoinen joka tapauksessa.  Läheltä pääsi myös kiipeämään muurille, jossa oli pienoinen kahvila (joka oli ikävä kyllä aivan järkyttävän hintainen, ei käyty kuin kääntymässä). Maisemat olivat kuitenkin kivat ja portaat aika jännät...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…