Siirry pääsisältöön

Helteet ja uinti, ne yhteen soppii

Ihanat, ihanat helteet ja auringonpaiste on hellinneet tätä poppoota :). Ilmeisesti ukkosiakin on lähimaastoissa näkynyt, mutta me ollaan onnistuttu aina olemaan jossain, missä ei ole näkynyt vesipisaraakaan. ...ei sillä, meidän varustekasseihin ei ole parin viikon aikana kuulunut minkäänlaisia sadesuojia, onneksi niille ei siis ole ollut käyttöäkään.

Koska meidän sekalaisen poppoon jokainen jäsen on uimataitoinen, on hellepäivien ykkösjuttu uiminen. Mikä onkaan sen parempaa kuin pulahtaa viileään järveen. Kiitokset Espoon järville ja lammille, niitä on tänä kesänä koluttu.

Lapsena mun kesän vakiopuuhiin kuului uiminen. Juoksin joka päivä lähijokeen uimaan tai pyöräilin vähän kauemmas maakuopalle hyppimään laiturilta ja uimaan. Auringossa kelliminen ei niinkään ollut mun juttu vaan se uiminen (kirjan lukemisen suoritin mieluummin varjossa ihan omana juttunaan, auringossa lukeminen oli liian kuumaa ja kirkasta silloin). Jo pienenä opin taktiikan, kuinka uida joessa kolhimatta itseään. Ja uiminen oli sen verran pop, että sitten aikuisempana koulutin itseni uimaopeksi. Uimakoulujen pitäminen, välillä hyvinkin hyytävissä vesissä, teki kyllä sen, että nykyään en ihan hirmuisen usein itseäni kovin viileään veteen laita...

Tänä kesänä ei viileät vedet ole olleet ongelma (tai no alkukesinä olivat, mutta ei enää), joten mäkin olen löytänyt itseni useamman kerran pulahtamassa ihanan viilentävään veteen. Mun lempparijärveksi on jälleen noussut Espoon Myllyjärvistä toinen (sellainen, joka on Bodomin järven kulmassa). Tämä järvi on siitä erikoinen, että päästäkseen sinne, on kivuttava mäkeä ylös ja siellä korkealla se järvi sitten on. Tämä kalliojärvi on suhteellisen pieni, mutta syvä. Uimataidottomille lapsille paikka ei oikein sovellu, koska hiekkarantaa tai ns. helppoa rantaa ei löydy.Toinenkin Myllyjärvi (joka sitten taas on Serenan lähettyvillä) on myös tosi kiva uimapaikka. Sieltä löytyy myös pienoinen hiekkaranta, joten se soveltuu paremmin vesileikkeihinkin. Ja Mylly-alkuinen uimaranta löytyy myös Lohjalta: Myllylammen uimaranta. Sinnekin kannattaa piipahtaa, jos siellä suunnalla tulee ajeltua (on tien nro 110 lähistöllä). Lohjan Myllylammella oli myös oikein kunnolla auringonottotilaa eikä niinkään kallioita kuten Espoon Myllyjärvillä.

Mutta niin, mikä onkaan parempaa kuin uida keskelle pientä järveä. Kääntyä selälleen, kellua ja tuijotella pilviä. Aivan täydellistä. Oi, jatkukoot helteet vielä kauan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…