Siirry pääsisältöön

Ensimmäinen adventti ja piparit


No niin, nyt se joulun odotus voidaan sitten virallisesti aloittaa. Tosin myönnettäköön, että tässä huushollissa on otettu ihan pieniä varaslähtöjä jo joulun juttuihin. Talouteemme ei kuulu yhtään ylijouluihmistä, mutta tunnelmointi, glögi, jouluvalot ja kynttilät kuuluvat silti useamman lemppareihin. Joten glögiä on lipitelty ahkerasti ja kynttilöitä poltettu.

Lähestyvän ensimmäisen adventin kunniaksi asunto täyttyi eilen lämmöstä ja hyvästä tuoksusta. Leivoimme nimittäin parin alamittaisen kanssa pipareita. Piparitaikinan tein vanhalla tutulla ohjeella, jonka voi löytää täältä. Ja jälleen kerran näistä tuli kyllä tosi hyviä.


Tällä kerta urakoimme vain puolet taikinasta (sisätiloissa alkoi olla sen verran lämmin, että katsoin parhaaksi uunin sammuttamisen). Mutta sen jälkeen alkoi uusi kokeilu, nimittäin pipareiden koristelu hoidettiin tänä vuonna itse tehdyllä pikeerillä. Hei hei, kaupan kuorrutteet. Oli nimittäin sen verran helppo ja kätevä kuorrutus tämä. Alamittaisten mielestä parempaakin kuin kaupan vastaavat.

Pikeeri
1 kananmunan valkuainen
3 dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua

Laita valkuainen ja 1 dl tomusokeria kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella niitä kovimmalla teholla n. 3 minuuttia. Lisää tämän jälkeen joukkoon sitruunamehu sekä loppu tomusokeri. Jatka vatkaamista vielä 1 minuutti. (tässä vaiheessa pikeerin voisi värjätä elintarvikevärillä, mutta näin pitkälle en uskaltanut ekalla kerralla hifistellä).
Sitten pikeeri minigrippussiin ja pussi kunnolla kiinni (kulhossa tämä tavara kovettuu tosi nopeasti). Pussin kulmaan tein pienen pienen reiän ja siitä sitten pursoteltiin.

Niin ja se loppu puolikas taikinasta majailee vielä parvekkeella. Kovasti aion leipoa sen pipareiksi tässä lähipäivinä, mutta jos aikataulukiireet iskevät päälle, siirtyy taikina pakkaseen odottelemaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Beijing8

Tässä vaiheessa vuotta väsymys alkaa hieman (no, aika paljon enemmänkin) painaa päälle. Väsymyksen saapuessa, mielikuvitus tuntuu väistyvän taka-alalle. Tästä seuraa se, että vapaat illat pääsevät yllättämään ("mitä, eikö nyt olekaan skidejä?" "siis, eikö kummallakaan ole mitään menoa?"), mikä on sikäli aina iloinen uutinen. Näille vapaille illoille tekemisen keksiminen tuntuukin olevan haastavampaa. Aika usein olemmekin H:n kanssa jääneet ihan vain kotisohvalle. Viime viikonloppuna kuitenkin kiskoimme itsemme liikenteeseen ja suuntasimme Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen: Kampin Kortteliin. Korttelissa on kymmenen (tai sitten laskin väärin) erilaista ravintolaa, jotka eivät todellakaan ole perinteisiä kauppakeskusravintoloita. Ylipäätänsä tilasta ei tullut mieleen mitenkään kauppakeskus, koko tila oli nimittäin aika tyylikäs ja samaan aikaan kodikas. Kauppakeskuksen kuulutukset eivät ylös kuuluneet ja koko tila oli erittäin siisti ja lisäksi yllättävän …