Siirry pääsisältöön

Maailman ehkä helpoimmat sämpylät

Nämä "blogisämpylät" ovat kyllä ehdottomasti helpoin ja paras leipäkeksintö vähään aikaan. Järkyttävän helppoja, nopeita tehdä (tosin nousemisaika on kyllä pitkä, joten ihan tuosta vaan sämpylöitä ei uunista tipahda) ja vielä hyviäkin. Voiko sen enempää toivoa.

Näitä sämpylöitä on meillä leivottu nyt jo muutamana viikonloppuna (ja näihin saa vielä kovin kätevästi upotettua jauhohjen jämiä jne). Todistettavasti kerran on paistanut aurinkokin viimeisen kuukauden aikana.
Alkuperäinen ohje on Sikke Sumarin (musta alkaa tulla Sikke Sumari -fani. Meidän vakioresepteihin kuuluu jo useampi ruoka, jonka alkuperä on Sikke Sumarin resepteissä.)

Sämpylät
7,5 dl vettä
1½ pss kuivahiivaa
1½ rkl suolaa

Sekoita hiiva ja suola veteen (tämä taktiikka toimii myös kuivahiivalla... Tosin aika paljon sai sekoittaa, mutta toimi silt.).

n.1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita (tai jotain leseitä tai kokojyväjauhoja)
9 dl vehnäjauhoja

Sekoita jauhot taikinaan. Taikinan kuuluu kuitenkin jäädä löysäksi, joten ole tarkkana vehnäjauhojen kanssa.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja laita se jääkaappiin yöksi kohoamaan. Mulla taikina kohosi parvekkeella, jonka viileys vastaa tällä hetkellä jääkaappia.

Seuraavana aamuna (tai sitä seuraavana) nostelet lusikalla taikinaa kasoihin pellille. Ripottele jauhoja päälle ja tee terävällä veitsellä ristiviilto. Itse heittelin tässä vaiheessa vielä kurpitsansiemeniä sämpylöiden päälle. Paista 230 asteessa n. 30 - 35 minuuttia.

Sämpylöiden kuuluu olla rapeita ja ne pehmenevät jäähtyessään. Älä kuitenkaan peitä sämpylöitä liinalla, silloin sämpylät pehmenevät liikaa. Rapeus kuuluu asiaan.




Kommentit

  1. Pitää kokeilla. Mä leivon nykyään vähintään kerran viikossa pataleipää, koska se on älyttömän helppoa ja hyvää.

    Tosin mun mielestä tavallisten sämpylöiden tekemisessäkään ei ole iso työ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein ruveta miettimään, että miksi koen nää niin helpoiksi ja käteviksi (tavalliset sämpylätkään eivät nimittäin tosiaan ole kovatöisiä). Ja tadaa, sehän johtuu siis siitä, että näistä saa helposti aamupalasämpylät ilman, että tarvii herätä aikasin ja odotella taikinan nousemista.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Brunssipiknik Vallisaaressa

Näin syksyn kolkutellessa ovella on hyvä palata vielä kesään ja muistella ihanan lämmintä päivää Vallisaaressa. Brunssiryhmämme pakkkasi piknikbrunssikamat laukkuihin ja suuntasi yhden hengen vajauksella (mutta kahdella lapsivieraalla lisättynä) Vallisaareen eräs kaunis kesäaamu.



Vallisaari (ja Kuninkaansaari) olivat pitkään puolustusvoimien omistuksessa, mutta nyt ne ovat siirtyneet Metsähallitukselle ja avautuneet tänä keväänä myös suurelle yleisölle. Viimeiset asukkaat ovat muuttaneet saaarista pois 20 vuotta sitten ja suunnilleen yhtä kauan Vallisaari on ollut miehittämätön linnake. Saari on saanutkin olla suhteellisen rauhassa ja se näkyy luonnossa. Puut olivat korkeita, kallioilla kasvoi paljon kukkia, perhoset lentelivät ja linnut sirkuttivat. Vanhaa kylänraittia kävellessä olisi voinut kuvitella olevansa pieneässä maalaiskylässä 50 vuotta sitten. Ja sellainen se kait vähän olikin, saaressa asui nimittäin 50-luvulla parisataa henkeä ja oma kansakoulukin siellä oli.

Vallisaari o…