Siirry pääsisältöön

ihana, ihana leipäjuusto

Ei, tämä postaus ei sisällä leipäjuuston ohjetta. Koska leipäjuustohan kuuluu tehdä tuoreesta maidosta, joka otetaan maitotankista ei purkista. ...ja koska en myöskään todellisuudessa ole koskaan itse tehnyt leipäjuustoa.

Olen maatilalta (lypsytila) kotoisin ja lapsuudessani leipäjuusto oli oleellinen osa varsinkin juhlia. Myös silloin, kun kummini tulivat kyläilemään, oli meillä aina tarjolla leipäjuustoa (ilmeisesti kummini tykkäsivät myös tästä herkusta). Meillä tehtiin itse leipäjuustoa ja tekemiseen osallistui niin isä kuin äiti. Ja kumpaakin tähän hommaan tarvittiinkin. Isä laittoi leipäjuuston alulle ja muotoili sen kiekoksi. Äiti huolehti paistamisesta, jossa isä tosin oli usein mukana. Meillä leipäjuusto paistettiin aina sähköuunissa, mutta jo sekin vaikutti suhteellisen vaaralliselta hommalta eikä aina palovammoilta vältytty.

Lapsena pidin leipäjuustosta eniten tuoreena, hieman lämpimänä. Jälkkärinä sen narskuva olemus ei niinkään ollut mieleeni. Vanhemmiten tämä herkku on kuitenkin kelvannut kylmänäkin. Mutta eniten tykkään siitä kyllä tällä hetkellä paistettuna salaatin kaverina. Leipäjuustosalaattiin ei ole mitään erityistä ohjetta, mutta ideana on tehdä salaatti. Tämän jälkeen leipäjuusto pilkotaan pieniksi kuutioiksi ja palasia paistetaan kuumalla pannulla. Leipäjuusto sulaa hieman ja saa lisää väriä pintaan. Palasia pitää muistaa myös käännellä. Ja sitten vain nautitaan salaatin kera (ja kurpitsansiemenöljy muuten sopii hämmentävän hyvin tähän mukaan).

Meillä leipäjuustosalaatti on päätynyt viime aikoina aika usein illallispöytään (onneksi ystäväni L muistutti tämän herkun olemassaolosta) lämpimien voileipien kera. Ostimme jostain halvennuksesta voileipägrillin ja pienistä (lue: suurista) epäilyksistäni huolimatta on tämä kapine lämmennyt monta kertaa. Omistin tällaisen kapineen monta vuotta sitten, mutta myin sen myös pois vähäisen käytön takia. Aika ei selvästikään ollut kypsä. Nyt voileipägrillistä valmistuu kuitenkin juuri sopiva salaatin lisuke todella nopeasti. Minun leivissäni on yleensä välissä juustoa, tomaattiviipaleita ja ohuenohuita kesäkurpitsaviipaleita. Nam.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Jyväskylä: Panza sekä Hotelli Verson aamiainen

Palataan vielä hieman Jyväskylän reissuun. Nimittäin jos Teeleidi oli täydellinen Teepaikka niin Jyväskylästä löytyivät myös täydelliset ribbsit ja täydellinen hotelliaamiainen. Aika loistava viikonlopun vierailukohde siis.
Täydelliset ribbsit löytyivät meksikolaistyylisestä Panzasta. Itse en ole ribbsien ystävä ja nämäkin skippasin.  H sen sijaan harrastaa kyseistä ruokaa enemmänkin ja kuulemma näin hyviä ei ole koskaan syönyt. Itse söin Panzasta alkuun lohichevicheä joka oli todella nam. Myöskin kasvistacoannos oli herkullinen. Palvelu pelasi ja kaikki toimi. Vahva suositus Panzalle.
Sunnuntaiaamun aamiaisen kipitimme syömään majapaikastamme (airbnb) Hotelli Versoon. Olimme varanneet etukäteen sähköpostitse pöydän ja se oli kyllä hyvä veto. Mutta mikä tästä sitten teki niin hyvää? Ensinnäkin leivät olivat törkeän hyviä. Toisekseen leikkelevalikoima oli laaja. Kolmanneksi tilattavat munakkaat olivat mielettömiä. Tilaamani tomaattimunakas sai kyllä parhaan munakkaan ti…