Siirry pääsisältöön

bataattiranskalaiset

Vuodenvaihteesta se lähti ja näköjään tästä tulee tämän tammikuun juttu. Bataattiranskalaiset ovat nimittäin saaneet ainakin yhden suuren fanin. Ravintoloissa olen tähänkin asti niistä tykännyt, mutta kotosalla ei ollut oikein sopivaa reseptiä löytynyt.

Uuudenvuodenaaton syöminkejä varten kuitenkin uhrasin aikaa ja vaivaa ja kävin läpi niin netistä kuin lehtien resepteistä erilaisia bataaattiranskalaisten ohjeita. Rasvassa en niitä halunnut ruveta keittelemään, joten piti löytää uuniin sopiva resepti. Ja löytyihän niitä, kun etsi...

Ja avainsanoiksi täydellisten (tai ainakin melkein) bataattiranskalaisten valmistukseen nousivat
  • bataattiviipaleiden huuhtelu
  • korppujauhojen laittaminen mausteiden sekaan
  • kuuma uuni
Elikkä:
Bataattiranskalaiset
1 bataatti
2 rkl öljyä
1 tl sipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl korppujauhoja

Kuori bataatti ja pilko se tasakokoisiksi ranskalaisiksi. Huuhdo bataattiranskalaiset hyvin ja kuivaa ne. Tämän jälkeen sujauta ransakalaiset muovipussiin (tai kulhoon, kädet selviävät kuitenkin muovipussitekniikalla puhtaampana). Lisää 2 rkl öljyä perään ja puristele pussia niin, että öljy leviää jokaiseen ranskalaiseen. Sekoita mausteet (ja korppujauhot) keskenään ja heitä pussiin. Ravistele, puristele jne., niin että mausteet ovat levinneet tasaisesti. Levitä bataattiranskalaiset tämän jälkeen uunipellille paperin päälle. Pyri levittämään mahdollisimman tasaisesti saadaksesi paremman paistotuloksen.

Paista 225 asteessa 30 - 40 minuuttia. Lopputuloksen pitäisi olla rapea ja luultavasti osa ranskalaisista mustuukin hieman (ylhäällä olevassa kuvassa näin pääsi käymään vähän liikaakin... Mutta ne oli hyviä silti). Vahdi kuitenkin loppuvaiheessa, ettei käy niin, että kaikki kärähtävät.

Me ollaan tarjottu näitä lisukkeena ja lisäksi syöty sellaisenaan iltapalana. Esim. Lidlin valkosipulimajoneesin kanssa toimii aika näppärästi.

Kommentit

  1. Kiitos vinkistä! Miksi huuhtelu on tärkeää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti se poistaa tärkkelystä. Mutta miksi se on tärkeää? Niin ehkä se tärkkelys, jotenkin estää nesteen haihtumista bataatin pinnasta ja sen takia niistä tulee lötköjä... Tai sitten syy on jokin ihan muu :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj