Siirry pääsisältöön

Nyhtöpossupurilaiset

Meidän taloutemme oli hieman jälkijunassa nyhtöpossuvillityksessä. Tämä johtunee siitä, että emme oikein saaneet missään hyvää nyhtöpossua. Ei siis tuntunut siltä, että olisi jotain syytä itse yrittää tätä ruokalajia, vaikkakin ihmiset sitä helpoksi kehuivat.

Sitten yllättäen, jossain S-ryhmän ravintolassa saimmekin eteemme t o d e l l a hyvät nyhtöpossuburgerit. Tämän jälkeen alkoi hillitön googlaus ja täydellisen reseptin etsiminen. Ja lopulta sitten muokkasimme muutamasta reseptistä oman näköisemme ja tällainen siitä tuli

Nyhtöpossu
1,6 kg porsaan kasleria (tai vähän vähemmän tai vähän enemmän)
½ dl riisiviinietikkaa
½ dl soijakastiketta
3 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl korianterijauhetta
n. 2 tl suolaa
1½ dl fariinisokeria

lisäksi reilu desilitra grillauskastiketta

Sekoita ainekset possua (ja grillauskastiketta) lukuunottamatta keskenään. Laita possu kannelliseen uunipataan/-vuokaan ja kaada muut aineet päälle. Anna maustua yön yli jääkaapissa (tämän vaiheen voi myös skipata ja laittaa lihan suoraan kastikkeineen päivineen uuniin). Laita tämän jälkeen pata (kansi päällä) uuniin ja anna muhia 100 C:ssa, kunnes liha on 92-asteista. Helpoiten tämän lämpötilan varmistaminen käy digitaalisen paistomittarin avulla. Meillä tähän on mennyt suunnilleen 5 tuntia.

Tämän jälkeen ota pata pois uunista ja liha pois padasta. Tässä vaiheessa tulee se nyhtäminen. Nosta liha esim. leikkuulaudan päälle ja ala nyhtää sitä kahdella haarukalla. Itse poistimme tässä vaiheessa mahdolliset läskit ym. epämääräisyydet. Havaitsimme, että ruoan kannalta on sitä parempi, mitä paremmin nyhdetty possu on. Tähän kannattaa siis panostaa.

Siirrä pataan jääneet nesteet toiseen astiaan ja siirrä nyhdetyt lihat takaisin pataan. Kaada mukaan vielä reilu desilitra grillauskastiketta (itse olemme käyttäneet Santa Marian Smokey Hickory -kastiketta) ja tämän jälkeen lisäät sopivasti paistamisesta jäänyttä nestettä. Määrä on sopiva, kun liha kokonaan sekoittuu nesteeseen. Tämän jälkeen nosta lihapata uuniin vielä noin tunniksi hautumaan.


Nyhtöpossun kaverina on ollut itse tehdyt sämpylät (ohje löytyy täältä), kuivattua sipulia, majoneesiin sekoitettua pestoa, salaattia ja marinoituja punasipuleita. Herkullista, vaikka itse sanonkin. Viimeksi kaverina oli myös coleslawta (resepti löytyy tästä postauksesta) sekä bataattiranskalaisia(reseptin julkaisin vähän aikaa sitten täällä).

Tällä ruoalla herkuteltiin joulukuussa kahdetkin illalliskutsut. Toimii.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Brunssipiknik Vallisaaressa

Näin syksyn kolkutellessa ovella on hyvä palata vielä kesään ja muistella ihanan lämmintä päivää Vallisaaressa. Brunssiryhmämme pakkkasi piknikbrunssikamat laukkuihin ja suuntasi yhden hengen vajauksella (mutta kahdella lapsivieraalla lisättynä) Vallisaareen eräs kaunis kesäaamu.



Vallisaari (ja Kuninkaansaari) olivat pitkään puolustusvoimien omistuksessa, mutta nyt ne ovat siirtyneet Metsähallitukselle ja avautuneet tänä keväänä myös suurelle yleisölle. Viimeiset asukkaat ovat muuttaneet saaarista pois 20 vuotta sitten ja suunnilleen yhtä kauan Vallisaari on ollut miehittämätön linnake. Saari on saanutkin olla suhteellisen rauhassa ja se näkyy luonnossa. Puut olivat korkeita, kallioilla kasvoi paljon kukkia, perhoset lentelivät ja linnut sirkuttivat. Vanhaa kylänraittia kävellessä olisi voinut kuvitella olevansa pieneässä maalaiskylässä 50 vuotta sitten. Ja sellainen se kait vähän olikin, saaressa asui nimittäin 50-luvulla parisataa henkeä ja oma kansakoulukin siellä oli.

Vallisaari o…