Siirry pääsisältöön

Paahdettu kasvissosekeitto

Luulin kovasti kirjoittaneeni tästä keitosta joskus. Postausta ei kuitenkaan kovin helposti löytynyt, joten ilmeisesti en ole kirjoitusta ainakaan hirveän selkeästi otsikoinut, jos keitosta postannut olen.

Paahdettu kasvissosekeitto on meillä
a) jämäkasviksista tehtävä keitto
b) ruman näköistä mutta herkullista
c) jopa lapsiin uppoava ruoka

Nämä kolme ovat sen verran kovat meriitit, että keittoa voisi tehdä useamminkin. Keittoon päätyy erilaisia kasviksia sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan. Vakiona on kuitenkin yleensä porkkanat, bataatti, tomaatit sipuli ja valkosipuli.

Tämän kertainen keitto koostui tällaisista aineksista
3 tomaattia
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 perunaa
2 porkkanaa
1 bataatti
1 paprika
1 parsakaali

Kasvikset pestään/kuoritaan ja pilkotaan. Tämän jälkeen kasvikset levitetään uunipellille (paperin päälle) ja päälle lorautetaan n. 2 rkl öljyä. Öljy sekoitellaan kasvisten joukkoon hyvin ja sen jälkeen päälle heitellään suolaa ja mustapippuria (maun mukaan...).  Kasvikset laitetaan uuniin paahtumaan 225 asteeseen 30 - 45 minuutiksi (kokeile, että kaikki olisivat kypsiä). Kasvisten paahtuessa tee n. 1 litra kasvislientä odottamaan.

Uunista tulevat kasvikset laitan itse smoothiekannuun (meillä se on aika iso, mutta onnistuu osissakin) ja lisään sinne n. ½ litraa kasvislientä. Kasvikset surautan tasaiseksi mössöksi ja siirrän kattilaan. Tässä vaiheessa lisään kasvislientä, jos se tuntuu tarpeelliselta. Tässä vaiheessa myös hoidetaan viimeinen maustaminen. Itselläni se tarkoittaa yleensä balsamicon (n. 3 rkl) ja hunajan (n. 1 rkl) lisäämistä.

Keitto näyttää yleensä epämääräiseltä vauvansoseelta, mutta se on hyvää.

Tämä postaus on ajoitettu. Itse olen tässä vaiheessa reissussa (ei huolta, talonvahti + naapurit hoitavat kotia).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...