Siirry pääsisältöön

Paahdettu kasvissosekeitto

Luulin kovasti kirjoittaneeni tästä keitosta joskus. Postausta ei kuitenkaan kovin helposti löytynyt, joten ilmeisesti en ole kirjoitusta ainakaan hirveän selkeästi otsikoinut, jos keitosta postannut olen.

Paahdettu kasvissosekeitto on meillä
a) jämäkasviksista tehtävä keitto
b) ruman näköistä mutta herkullista
c) jopa lapsiin uppoava ruoka

Nämä kolme ovat sen verran kovat meriitit, että keittoa voisi tehdä useamminkin. Keittoon päätyy erilaisia kasviksia sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan. Vakiona on kuitenkin yleensä porkkanat, bataatti, tomaatit sipuli ja valkosipuli.

Tämän kertainen keitto koostui tällaisista aineksista
3 tomaattia
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 perunaa
2 porkkanaa
1 bataatti
1 paprika
1 parsakaali

Kasvikset pestään/kuoritaan ja pilkotaan. Tämän jälkeen kasvikset levitetään uunipellille (paperin päälle) ja päälle lorautetaan n. 2 rkl öljyä. Öljy sekoitellaan kasvisten joukkoon hyvin ja sen jälkeen päälle heitellään suolaa ja mustapippuria (maun mukaan...).  Kasvikset laitetaan uuniin paahtumaan 225 asteeseen 30 - 45 minuutiksi (kokeile, että kaikki olisivat kypsiä). Kasvisten paahtuessa tee n. 1 litra kasvislientä odottamaan.

Uunista tulevat kasvikset laitan itse smoothiekannuun (meillä se on aika iso, mutta onnistuu osissakin) ja lisään sinne n. ½ litraa kasvislientä. Kasvikset surautan tasaiseksi mössöksi ja siirrän kattilaan. Tässä vaiheessa lisään kasvislientä, jos se tuntuu tarpeelliselta. Tässä vaiheessa myös hoidetaan viimeinen maustaminen. Itselläni se tarkoittaa yleensä balsamicon (n. 3 rkl) ja hunajan (n. 1 rkl) lisäämistä.

Keitto näyttää yleensä epämääräiseltä vauvansoseelta, mutta se on hyvää.

Tämä postaus on ajoitettu. Itse olen tässä vaiheessa reissussa (ei huolta, talonvahti + naapurit hoitavat kotia).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Jyväskylä: Panza sekä Hotelli Verson aamiainen

Palataan vielä hieman Jyväskylän reissuun. Nimittäin jos Teeleidi oli täydellinen Teepaikka niin Jyväskylästä löytyivät myös täydelliset ribbsit ja täydellinen hotelliaamiainen. Aika loistava viikonlopun vierailukohde siis.
Täydelliset ribbsit löytyivät meksikolaistyylisestä Panzasta. Itse en ole ribbsien ystävä ja nämäkin skippasin.  H sen sijaan harrastaa kyseistä ruokaa enemmänkin ja kuulemma näin hyviä ei ole koskaan syönyt. Itse söin Panzasta alkuun lohichevicheä joka oli todella nam. Myöskin kasvistacoannos oli herkullinen. Palvelu pelasi ja kaikki toimi. Vahva suositus Panzalle.
Sunnuntaiaamun aamiaisen kipitimme syömään majapaikastamme (airbnb) Hotelli Versoon. Olimme varanneet etukäteen sähköpostitse pöydän ja se oli kyllä hyvä veto. Mutta mikä tästä sitten teki niin hyvää? Ensinnäkin leivät olivat törkeän hyviä. Toisekseen leikkelevalikoima oli laaja. Kolmanneksi tilattavat munakkaat olivat mielettömiä. Tilaamani tomaattimunakas sai kyllä parhaan munakkaan ti…