Siirry pääsisältöön

Théhuone: Thétilaisuus

Mikä onkaan parempi tapa viettää iltaa kuin tehdä se erilaisia teitä maistellen. Petra selvästi tuntee minut ja antoi joululahjaksi teemaistelun. Paikaksi valikoitui loppujen lopuksi Théhuone.

Eräänä tammikuisena arki-iltana meitä kokoontui sitten 13 teen ystävää Théhuoneeseen. Mukaan oli päätynyt kaksi miestä, mutta muuten kaikki paikalla olijat olivat about 30 - 40 -vuotiaita naisia.

Ilta kesti n. 2 tuntia ja sinä aikana maistelimme laskujeni mukaan 7 erilaista teetä. Kahta erilaista valkoista teetä, vihreää teetä, matchaa, Oolongia, Milk Oolongia ja Pu'erh-teetä. Teetä ryystäesssä (maisteluillan vetäjä kertoi meille heti aluksi, että ryystäminen on sallittua, ellei jopa toivottavaa. Hapen päästessä suuhun teen maku nimittäin korostuu.) kuulimme erilaisia faktoja teestä ja analysoimme teetä samaan tyyliin kuin viinejä. Tuoksuista löytyi niin joulukinkkua, tallia kuin niittyä. Maut vaihtelivat myös paljon.

Keskityimme pelkästään maustamattomiin teihin, jotka eivät ole yleensä allekirjoittaneen suurimpia suosikkeja. Yllättäen kuitenkin nämä maustamattomatkin teet alkoivat viedä minua mukanaan. Milk Oolong oli uusi tuttavuus ja sitä taidan käydä hankkimassa joskus varastoihini. Oolong-tee on muistaakseni jonkinlainen vihreän ja mustan tee välimuoto. Osa teenlehdistä on hapetettu (kuten mustassa teessä), mutta ei kaikki. Hapetuksen prosenttiosuudesta riippuen tee on joko tummempaa tai vaaleampaa. Normaali oolong-tee on prosessointivaiheessa höyrytetty vedessä, mutta milk oolong vuohen maidossa. Tämän ansiosta teehen tulikin oma erikoinen makunsa.

Kokeilin nyt myös toisen kerran matchaa, joka on erittäin hienoksi jauhettua japanilaista vihreää teetä. Matcha kuuluu vispata veden joukkoon ja siitä tuleekin hieman pirtelömäinen juoma. Ensimmäisen kerran maistelun  jälkeen matcha ei oikein vienyt minua mukanaan, mutta näin toiselle kerralla aloin jo hieman lämmetä sille (ensimmäinen kerta oli Forsmannin teekoulutuksessa, siitä voit lukea täältä). Kenties pitää kokeilla sitä kolmannenkin kerran. Terveysvaikutuksia matchalla nimittäin on kuulemma todella monta.

Teen juomisen ja rupattelun ohella saimme myös pieniä makeita ja suolaisia makupaloja, jotka sopivat loistavasti teen rinnalle.

Tämä Eerikinkadun Théhuoneella järjestetty teemaisteluilta oli todella kiva kokemus. Voin suositellla sitä ehdottomasti ja harkitsen jopa itsekin toiseen kertaan menemistä. Yksikään teemaisteluilta ei ilmeisesti ole samanlainen, joten luultavasti toisella kerralla pääsisi maistelemaan taas lisää uusia teitä. Théhuoneen Thétilaisuudet maksavat 20 €/pää. Ei paha ollenkaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…