Siirry pääsisältöön

Kännykkävapaa

Olen nyt kuukauden pitänyt ns. kännykkävapaata.

Miksi? 
Koska tajusin, kuinka karulta näyttää se, että niin lenkillä, bussissa, junassa, lasten kanssa puistossa, kahvilassa ystävien kanssa t o s i monella on kädessä kännykkä. Kännykkää vilkuillakaan ohi mennen tai sitten siihen on paneuduttu oikein tosissaan (mikä on hieman haastavaa esimerkiksi muiden lenkkeilijöitten kannalta). Päätin siis itse vähentää omaa kännykän käyttöäni (täysin nolliin tai lähellekään sitä en kyllä etukäteenkään uskonut sitä saavani).

Miten?
Päätin, että pääasiallinen kännykkäaikani on kotona. Toki asialliset asiat voi hoitaa muulloinkin. Lähinnä siis reittioppaan käyttö, kartan katsominen tai viestiin vastaaminen ovat tällaisia. Lenkillä en tähänkään asti ole puhelinta vilkuillut, ja päätin olla tekemättä niin jatkossakin. Haastavinta olivat bussi- ja junamatkat. Aikaisemmin nuo matkat hurahtivat hirveän kätevästi facebookia selailemalla (ja joskus hesariakin, mutta oikeesti aika harvoin). Nyt olen keskittynyt joko matkatoverin kanssa jutteluun, kirjan lukemiseen tai maisemien katseluun. Automatkat olen myös vapauttanut kännykästä (siis en tähänkään asti ole ajaessa puhelinta näprännyt... Nyt en myöskään kyydissä istuessa) ja korvannut sen sijaan kuskin kanssa jutustelulla. 

Kuinka onnistui?
Aluksi oli hankalaa. Tyhjän tilan täyttäminen kännykällä oli ollut aina kovin helppoa. Nyt se piti täyttää muulla. Yllättäen tuntui, että aikaa kaikkeen mahdolliseen on paljon enemmän. Kirjat myös etenevät nopeammin. Haastavaa oli myös silloin, kun odotti ystävää tms. Kännykkään on hirveän helppo upota, ettei vain joku tuntematon tule juttelemaan (hmm, tätä ei kyllä Suomessa kovin usein tapahdu vaikka haluaisikin) tai ettei näytä muuten vain dorkalta (mitenköhän se kännykkä tätä vähentää?).
Loppujen lopuksi totuin tähän kännykkävapaaseen aika hyvin. Nykyään kaivan puhelimen todella harvoin esille muuta kuin kellon katsomista varten (tai jotain oikeasti tärkeää). En enää surffaile tiedottomasti ympäri facebookia tai yritä ylipäätänsä kuluttaa aikaa kännykän avulla. Mutta en siis missään nimessä ole luopunut facebookista tai kokonaan kännykän räpläämisestä. Nyt teen sen vain enemmän tietoisesti ja useimmiten vain kotona.

Jatkanko?
Joo! Jotenkin tällainen läsnä olo ja hetkessä eläminen ovat aika hyviä ratkaisuja. Miksi siis vähentää niitä hetkiä, kun oikeasti on aikaa itselleen.

Kirjoitettuani tämän postauksen lähes valmiiksi pari päivää sitten havaitsin myös IF:in mainoksen Offline-ajasta. Ideana on olla pois ruutujen äärestä klo 22.00 - 07.00. Ja mainoksen nähtyäni, muistin myös Aamukahvilla-blogin Henriikan postanneen aiheesta (lue postaus täältä). Itse en ole erityisesti kiinnittänyt huomiota somessa olemiseen iltaisin. Saatan selailla facebookia sängyssä, mutta yleensä kyllä sen jälkeen luen vielä kirjaa. Saatamme myös H:n kanssa katsoa Netflixiä vielä sängyssä, mutta en koe sen kyllä hirveästi vaikuttavan nukahtamiseen tai unen laatuun. Yleensä nukahdan erittäin hyvin Netflixin-hetken jälkeen (ja useimmiten sen aikana). Yöni nukun myös lähes poikkeuksetta hyvin (ja ikävä kyllä mulla on myös kokemusta siitä, kun en nukkunut hyvin. Tämä kuitenkin tapahtui aikana, kun kännykkä vei murto-osan siitä ajasta, minkä nykyään).  Pitää siis vielä hieman hauduttaa aihetta ja miettiä, tekisinkö sängystäkin ruutuvapaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Beijing8

Tässä vaiheessa vuotta väsymys alkaa hieman (no, aika paljon enemmänkin) painaa päälle. Väsymyksen saapuessa, mielikuvitus tuntuu väistyvän taka-alalle. Tästä seuraa se, että vapaat illat pääsevät yllättämään ("mitä, eikö nyt olekaan skidejä?" "siis, eikö kummallakaan ole mitään menoa?"), mikä on sikäli aina iloinen uutinen. Näille vapaille illoille tekemisen keksiminen tuntuukin olevan haastavampaa. Aika usein olemmekin H:n kanssa jääneet ihan vain kotisohvalle. Viime viikonloppuna kuitenkin kiskoimme itsemme liikenteeseen ja suuntasimme Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen: Kampin Kortteliin. Korttelissa on kymmenen (tai sitten laskin väärin) erilaista ravintolaa, jotka eivät todellakaan ole perinteisiä kauppakeskusravintoloita. Ylipäätänsä tilasta ei tullut mieleen mitenkään kauppakeskus, koko tila oli nimittäin aika tyylikäs ja samaan aikaan kodikas. Kauppakeskuksen kuulutukset eivät ylös kuuluneet ja koko tila oli erittäin siisti ja lisäksi yllättävän …