Siirry pääsisältöön

Paluu kesään: kävely Mätäjoen päästä päähän

Mätäjoen kävely päästä päähän kuului meillä Petran kanssa jo vuoden 2015 suunnitelmiin. Tänä kesänä se kuitenkin vihdoin toteutettiin. Kävi vielä niin loistavasti, että sää suorastaan helli kävelyämme. Välillä melkein liiankin kanssa, lämmön puutteesta ei tarvinnut kyseisenä päivänä todellakaan kärsiä.

Mätäjoki alkaa Vantaan puolelta (alkupään nimi on Mätäoja) ja hetken saimme etsiskellä että tämä oja/joki (ja ilmeisesti se on oikeasti kokonsa puolesta puro...) löytyi. Ihan alkulähteet taisimmekin missata, mutta sitten se vesistö vihdoin löytyi.

Petralla oli mukana Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen esite reitistä ja se olikin tarpeen. Muuten oja/joki olisi saattanut välillä mennä hukkaan. Lisäksi esitteessä oli kivasti kerrottu alueen kasvistosta sekä pienistä nähtävyyksistä lähellä. Oppaan voi PDF-muodossa ladata täältä, mutta paperiversio oli kyllä helpompi kävellessä mukana.

Reitin aikana näimme Mätäjoesta erilaisia versioita. Välillä tämä oja/joki/puro oli iloisesti virtaava ja välillä vesi taas lähes seisoi. Välillä puusto peitti puron kokonaan ja välillä taas polku kulki aivan vedenrajassa. Kauneimmat näköalat olivat Pitäjänmäessä, jossa oli pieni koskikin. Kosken ympäristö voisi soveltua loistavasti piknikpaikaksi.

Lopulta Mätäjoki laski Talissa mereen (paikka olikin jo itselleni ennestään tuttu, vanha pyöräilyreittini Leppävaarasta Hietsuun, ylittää nimittäin laskukohdan). Tässä vaiheessa olimme kävelleet n.15 km, ja olo olikin hieman nääntynyt. Suuntasimmekin sitten vielä virkistäytymään (kävellen toki) Munkan uimarannalle. Itse tyydyin viilentymään rannalla, Petra kävi meressäkin. Kotiin päästessäni kilometrejä oli kertynyt Mätäjokipäivältä reilut 19 km (ei ihme, että kantapää vihoittelee... Kesän aikana tuli todella monta todella pitkää kävelylenkkiä).

Tänä syksynä olen erilaisissa yhteyksissä ollut useamman kerran jo Mätäjoen varrella. Aiemmin en olisi koko purosta mitään tiennyt, nyt olen monta kertaa voinut todeta "hmm, Mätäjoki menee muuten ihan tässä vieressä". Viimeisen viikonkin aikana olen kohdannut Mätäjoen kolme kertaa. Ja joka kerta vielä eri kohdassa.

Petra kirjoitteli jo blogissaan enemmänkin Mätäjoesta, voit lukea postauksen täältä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…