Olen eläissäni tehnyt aika monta raparperipiirakkaa, mutta useimmiten äidin tutulla ja turvallisella ohjeella. Tänä syksynä olen astunut tässäkin mukavuusalueeni (Lue: laiskuusalueeni) ulkopuolelle. Pari kertaa on nyt syöty tätä herkkua vaniljakastikkeen kera ja onhan se hyvää :). Tosin uunin kanssa on vielä pientä opettelua, reunat kun meinaavat väkisinkin kärventyä. Ohje on ystävältä saatu ja alunperin se taitaa olla jostakin lehdestä.
Pistaasi-raparperipiirakka
n. 40 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 pkt (400g) pakastemurotaikinaa
1 dl sokeria
1 tl kanelia
200g ranskankermaa (tosin viimeksi laitoin 150g ranskankermaa ja loput kermaviiliä)
½ tl vaniljasokeria
1 kananmuna
sopivasti raparperinvarsia (isoja varmaan 3-4, pieniä enemmän)
Anna ensin murotaikinan sulaa täysin ja kuori ne pistaasipähkinät, jos ovat kuorimattomia. Rouhi pistaasit veitsellä karkeaksi rouheeksi. Lisää rouhe taikinan sekaan ja pyörittele taikinaa niin, että pistaasit ovat siihen kokonaan tarttuneet. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle.
Yhdistä sokeri ja kaneli ja ripottele puolet seoksesta taikinapohjalle. Sekoita ranskankerma, kananmuna ja vaniljasokeri keskenään ja levitä seos pohjalle. Leikkaa raparperinvarret sopivan mittaisiksi (suorakaiteen muotoisella vuoalla toki helpompaa, mutta onnistuu se pyöreälläkin) ja halkaise ne. Asettele raparperit vuokaan aika tiiviisti (kesän viimeiseen piirakkaan ei riittänyt kovin montaa vartta. Varret eivät siis olleet kovin tiiviisti. Hyvää oli silti). Ripottele loput sokeri-kaneliseoksesta päälle.
Kypsennä piirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia. Käännä tämän jälkeen grillivastus päälle ja nosta lämpötila 225 asteeseen. Siirrä piirakka suoraan vastuksen alle 10 - 15 minuutiksi. Ole tässä vaiheessa tarkkana, ettei piirakka kärähdä. Pinta saa kuitenkin kuplia ja saada hieman väriä.
Tarjoa lämpimänä esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Pistaasi-raparperipiirakka
n. 40 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 pkt (400g) pakastemurotaikinaa
1 dl sokeria
1 tl kanelia
200g ranskankermaa (tosin viimeksi laitoin 150g ranskankermaa ja loput kermaviiliä)
½ tl vaniljasokeria
1 kananmuna
sopivasti raparperinvarsia (isoja varmaan 3-4, pieniä enemmän)
Anna ensin murotaikinan sulaa täysin ja kuori ne pistaasipähkinät, jos ovat kuorimattomia. Rouhi pistaasit veitsellä karkeaksi rouheeksi. Lisää rouhe taikinan sekaan ja pyörittele taikinaa niin, että pistaasit ovat siihen kokonaan tarttuneet. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle.
Yhdistä sokeri ja kaneli ja ripottele puolet seoksesta taikinapohjalle. Sekoita ranskankerma, kananmuna ja vaniljasokeri keskenään ja levitä seos pohjalle. Leikkaa raparperinvarret sopivan mittaisiksi (suorakaiteen muotoisella vuoalla toki helpompaa, mutta onnistuu se pyöreälläkin) ja halkaise ne. Asettele raparperit vuokaan aika tiiviisti (kesän viimeiseen piirakkaan ei riittänyt kovin montaa vartta. Varret eivät siis olleet kovin tiiviisti. Hyvää oli silti). Ripottele loput sokeri-kaneliseoksesta päälle.
Kypsennä piirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia. Käännä tämän jälkeen grillivastus päälle ja nosta lämpötila 225 asteeseen. Siirrä piirakka suoraan vastuksen alle 10 - 15 minuutiksi. Ole tässä vaiheessa tarkkana, ettei piirakka kärähdä. Pinta saa kuitenkin kuplia ja saada hieman väriä.
Tarjoa lämpimänä esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Kommentit
Lähetä kommentti