Siirry pääsisältöön

Tallinnassa KGB-museossa

Meillä on aivan ihana ystäväpariskuntakaveriporukka. Hölmöltä kuulostava nimitys, mutta juuri sopivan kuvaava. Ensin oli kolme tyttöihmistä samassa työpaikassa. Tutustuttiin, ystävystyttiin. Oli juhlia, yhteisiä työryhmiä, yhteisiä oppitunteja. Oli jaettuja työmatkoja, oli yökyläilyjä. Oli silloisia kumppaneita, oli kaveriporukoita. Reissattiin, laskettiin mäkeä, valvottiin myöhään, tehtiin joulukarkkeja jne.

Työpaikat vaihtuivat, mutta ystävyys säilyi. Kumppaneita on vaihtunut ja lopulta meistä on muodostunut meidän kuusikko. Kuusi erilaista ihmistä erilaisilla elämänkokemuksilla. Tämä on porukka, josta välillä näkee keskenään kaksi tai kolme ihmistä. Välillä paikalla on kaksi pariskuntaa ja aina silloin tällöin saamme kalenterit synkronoitua niin, että paikalla ovat kaikki kuusi tyyppiä. Näkemisessä voi olla pitempikin tauko välillä, mutta aina juttu jatkuu, kuin ei mitään taukoa olisi koskaan ollutkaan.

Tällainen ihana yhteinen aika oli nyt viikonloppuna, kun suuntasimme rentoutumaan Tallinnaan. Vietimme kaksi yötä hotellissa (vahva suositus muuten Nordic Hotel Forumille. Huoneet olivat hyviä, palvelu toimi, aamiainen oli runsas ja yläkerran pieni kylpyläosaston oli ihastuttava lisä). Söimme itsemme ylitäyteen monta kertaa, valvoimme pitkään, nauroimme ja jaoimme kuulumisia. 

Viikonlopun aikana tuli vastaan kaksi ihastuttavaa ravintolalöytyä, mutta niistä myöhemmin lisää.  Syömisen lisäksi tutustuimme myös hieman Tallinnan historiaan. Menimme nimittäin Viru-hotellin yläkerrassa olevaan KGB-museoon (sivut löytyvät täältä ). KGB-museo on Viru-hotellin 23. kerroksessa, jonne ei mene edes hissiä. Virallisten papereiden mukaan tätä kerrosta ei nimittäin Neuvostoliiton vallan aikana ollut olemassa. Ja tietenkään kyseisessä kerroksessa ei ollut virallisesti ainakaan mitään tärkeää.

Olen tiennyt museon olemassaolosta jo kauan, mutta jostain kumman syystä en ole ikinä sinne mennyt. Tämä vinkkinä muille, kannattaa mennä sinne. Olimme opastetulla kierroksella (muuten sinne ei pääsekään), joka oli todella hauska. Kuulimme tarinoita Viru-hotellin arjesta KGB:n valvonnassa. Tarinoista oli pyritty toki tekemään sopivan raflaavia ja se toimikin hyvin. 

Kierroksen jälkeen oli hieman hämmentynyt olo. Tarinat naurattivat vaikka asia olikin vakava. Täytyy nostaa Virolaisille kyllä hattua monessa asiassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Beijing8

Tässä vaiheessa vuotta väsymys alkaa hieman (no, aika paljon enemmänkin) painaa päälle. Väsymyksen saapuessa, mielikuvitus tuntuu väistyvän taka-alalle. Tästä seuraa se, että vapaat illat pääsevät yllättämään ("mitä, eikö nyt olekaan skidejä?" "siis, eikö kummallakaan ole mitään menoa?"), mikä on sikäli aina iloinen uutinen. Näille vapaille illoille tekemisen keksiminen tuntuukin olevan haastavampaa. Aika usein olemmekin H:n kanssa jääneet ihan vain kotisohvalle. Viime viikonloppuna kuitenkin kiskoimme itsemme liikenteeseen ja suuntasimme Kampin kauppakeskuksen viidenteen kerrokseen: Kampin Kortteliin. Korttelissa on kymmenen (tai sitten laskin väärin) erilaista ravintolaa, jotka eivät todellakaan ole perinteisiä kauppakeskusravintoloita. Ylipäätänsä tilasta ei tullut mieleen mitenkään kauppakeskus, koko tila oli nimittäin aika tyylikäs ja samaan aikaan kodikas. Kauppakeskuksen kuulutukset eivät ylös kuuluneet ja koko tila oli erittäin siisti ja lisäksi yllättävän …