Siirry pääsisältöön

Kohti joulua osa 4

Vähiin käy ennen kuin loppuu. Ennen joululomaa olevat työaamut nimittäin. Hyvä niin, koska päällimäisenä ajatuksena viime viikolta on mieletön kiire ja stressi työhön liittyvistä asioista. Mutta kyllähän sitä ehti tapahtua jouluunkin liittyviä asioita.

Iso ikkunatähti pääsi vihdoin ja viimein ikkunaan. Itsenäisyyspäivän aattona juhlittiin ensin koululla 100-vuotiasta Suomea ja illalla käytiin vielä juhlistamassa Oopperatalolla. Itsenäisyyspäivänä juhlittiin perinteisesti kummitytön synttäreitä (nämä asiat yhdistän myös joulun valmisteluun, vaikka ovatkin aivan irralliset joulusta).

Ja ehdittiinhän me käydä H:n kanssa jouluostoksilla (lista on hyvin suppea ja sisältää aika vähän materiaa), sekä käydä pikkujouluissakin. Joulukortitkin tuli kirjoitettua sunnuntaina (wow, vielä jäi pari vuorokautta aikaakin toimittaa kortit postiin).

Ja tiedättekö mitä, meidän huushollin joulu alkaa olla valmis. Ei joulustressiä, ei joulukiirettä. Juuri niinkuin pitääkin. Meidän taloudessa ei ole kovin montaa jouluperinnettä, mutta stressitön joulu on sellainen. Joulu on kiva juhla, mutta ei niin kiva kuitenkaan, että sitä varten pitäisi uuvuttaa itsensä täysin erilaisilla valmisteluilla. Se tehdään, mikä jaksetaan ja pääsääntöisesti keskitytään vain kivoihin juttuihin. Mitään asiaa ei tehdä sen vuoksi, koska aina on tehty.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...