Siirry pääsisältöön

Lasten kanssa pakohuoneessa

Tämän vuoden yksi parhaista joululahjoista (vaikka H:n kanssa ihan itse sen keksimmekin) lapsille oli Pakohuonepeli. Alamittaiset (9v, 11v ja 13v) eivät olleet aiemmin pakohuonepelissä olleet, joten tähän kyseiseen joululahjaan virittäydyttiin niin tunnelmallisesti kuin harjoittelemallakin ennen varsinaista peliä. Marraskuussa katsoimme yhdessä Pirates of the Caribbean -leffoista ensimmäisen (nuorimmainen ei sitä ollut vielä nähnyt, ja hänen silmänsä peitettiinkin aina välillä, jottei aiheutettu painajaisia) ja jutusteltiin yleisesti leffojen henkilöhahmoista (ai miksi? Valitsemamme pakohuonepeli oli nimittäin Labyrinth Gamesin Dead man´s chest, jossa yritetään paeta Davy Jonesin tyrmästä.)

Lapset tulivat meille tänä jouluna Tapaninpäivänä ja päivä aloitettiinkin omalla pakohuonepelillä. Lukittauduimme lasten kanssa lastenhuoneeseen, joka oli hieman muuttanut ilmettään parin päivän aikana. Pelin rakensimme varsinaisesti aikuisia ystäviämme varten, mutta hyvin se toimi skideilläkin. Aikuisilla ystävillämme ei tosin ollut pelinohjaajaa paikalla toisin kuin lapsilla. Hieman alamittaiset tarvitsevatkin vinkkejä, jotta jaksoivat tutkia asioita tarpeeksi kauan. Mutta pienellä vinkkailuilla pääsivät hyvin vauhtiin, koodit ratkesivat ja lukot aukesivat. Meillä vinkit olivat lähinnä hoksaamista vaativia (miksi lastenhuoneen seinälle on ilmaantunut kanoja, miksi pullon sisällä on hamahelmiä jne), joista sitten löytyi numeroita. Myös UV-kynällä kirjoitettu viesti oli seinällä ja sopivasti erään lukon takaa löytyikin UV-lamppu. 

Välipäivinä sitten oli edessä se varsinainen pakohuonepeli. Minut ja kolme alamittaista lukittiin Davy Jonesin tyrmään ja sieltä sitten piti päästä ulos. Ja mehän päästiin :). Itseni suurin rooli oli muistuttaa, ettei voimaa tarvitse käyttää. Lisäksi ohjailin ehkä hieman huomiota asioihin, jotka joku alamittaisista skippasin liian nopeasti. Mutta jestas skidit oli hyviä. Vinkkejä etsittiin, huomattiin ja yhteistyötäkin ne tajusivat tehdä. 
Varsinaisesti Dead man´s chest on tarkoitettu yli 12-vuotiaille, mutta olin etukäteen varmistanut, että voivatko kaksi nuorempaa tulla mukaan myös (aikuisen kanssa) ja sehän onnistui. Yksin en kuitenkaan huoneeseen laittaisi neljää 12-vuotiastakaan. Voiman käytön hillitseminen näytti nimittäin tuottavan oikeasti tuskaa. Lisäksi muutama vinkki on sen verran haastava, että niissä tarvitaan hieman pitempää kättä tms. 

Tämä toimi sen verran hyvin, että rupesimme tosissaan miettimään yhdelle alamittaisista pakohuonepeliä kavereiden (ja yhden aikuisen) kanssa seuraavaksi synttärilahjaksi. Suhteellisen arvokasta lystiähän tämä on, mutta ehdottomasti kyllä sen arvoista. Meidän peli maksoi 100 euroa (Cityshopparilla saa ensi vuonnakin 10% alennuksen jatkuvana etuna ja kerran myös 20% alennuksen) ja aikaa ulos pääsemiseen saa käyttää 60 minuuttia.

Mutta siis, pakopeli lasten kanssa toimi mainiosti. Huomattavasti pakenemista helpotti kuitenkin kotona pakopelin harjoittelu. Jos itse on käynyt muutamassakaan pakopelissä, saa loppujen lopuksi pienellä vaivannäöllä itsekin rakennettua pienen pakopelin (niin ja koulussa pakopelit toimivat myös loistavasti. Murtoluvuista rakentelimme tänä vuonna muutaman kollegan kanssa seiskoille pakopelin ja suurin osa oppilaista tykkäsi. Ja pari taustalle muuten jäänyttä tyyppiä pääsi suorastaan loistamaan ongelmien ratkomisessa.). Lukkoja sa halvalla esimerkiksi Clas Ohlsonilta.

Ja jos et itse ole vielä käynyt yhdessäkään pakopelissä, niin kokeile ihmeessä. Ensimmäinen kerta on haastava, joten helpommalla pääset, jos menet muutaman kokeneemman kanssa. Itse olen pakopelikäyntini aloittanut kolmen muun aloittelijan kanssa ja olihan se alkuun aika haastavaa. Vinkkejä ei meinannut löytyä millään. Mutta kyllä sekin pikku hiljaa silti lutviutui. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…