Siirry pääsisältöön

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen langan aloitusrenkaan ali. Näin nypyt tulevat aloitusrenkaan ympärille ja voit tiivistää niitä sopivasti, jotta saat mahtumaan kaikki 8 nyppyä). Sulje kerros ps:lla.
3 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 2 nyppyä jokaiseen edellisen kerroksen nyppyjen välissä olevaan kjs:aan (yhteensä 16 nyppyä). Itse tein nypyn vain ketjusilmukan ympärille. Hain siis ketjusilmukan alapuolelta langan enkä ketjusilmukan sisältä. Sulje kerros ps:lla.
4 krs. (tämän voi jättää poistkin). Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen joka toiseen nyppyjen välissä olevaan kjs:aan 2 nyppyä ja joka toiseen 1 nyppy (yhteensä 24 nyppyä). Sulje kerros ps:lla.
Päättele.

Osaa lapuista tein 3 krs (normaalin vanulapun kokoinen) ja osaan 4 krs (hieman isompi vanulappu). Virkkasin omani jämälangoista, joten koko riippui täysin langan riittävyydestä.

Ja miksi virkattuja vanulappuja? Olen viime aikoina pyrkinyt välttämään täysin turhaa jätettä ja vanulaput on yksi toistuva paha. Joka päivä käytän vähintään 2 vanulappua (kasvovesi + välillä silmämeikinpoistoaine), joten turhaa jätettä tulee. Tällä hetkellä käytössä onkin nyt sekä kankaisia että virkattuja vanulappuja. Kankainen imaisee nestettä sisäänsä aika runsaasti, virkatuissa kasvovesi sen sijaan jää ikään kuin lapun pinnalle. Vaatii siis hieman totuttelua, että toimii hyvin. Käytön jälkeen laput päätyvät odottelemaan alalaatikossa sijaitsevaan pesupussiin. 60 asteen pyykkiä pestessä (tai välillä alhaisemmissakin lämpötiloissa) heitän pesupussin sitten pyykin sekaan. Ennen pääsiäistä omistin 14 kestolappua ja hieman joutui välillä laskeskelemaan, että oli puhtaita lappusia. Nyt ei ole sitä murhetta, nimittäin lappuja taitaa olla yhteensä 28...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…