Siirry pääsisältöön

Kesäloma Tallinnassa + ihastuttava kahvila

Tämän vuoden ulkomaanreissu suuntautui kokonaisuudessaan Viroon. Saarenmaan lisäksi vietimme H:n kanssa 5 päivää Tallinnassa. Tämä oli myös tämän kesän lomalla kaksin -osuus. Etukäteen useampi hieman ihmetteli, että miten saamme Tallinnassa kulumaan viisi kokonaista päivää. Tiesimme tämän jo etukäteen, mutta hyvin kului.

Yövyimme Kalasatamassa järisyttävän kivassa airbnb-kämpässä. Kuin hotellihuone, mutta omalla olohuoneella ja keittiöllä. Sekä halvempi ja rennompi. Nautimme täysillä Telliskiven läheisestä sijainnista ja kävimmekin siellä istuskelemassa iltaa, syömässä ravintoloissa sekä hieman shoppailemassakin. Aivan lähellä on myös Baltijaaman tori, josta löytyy kyllä lähes kaikki ruoka, mitä keksii kaivata :)
Vanhan kaupungin puolella kävimme myös syömässä pari kertaa, mutta muuten se oli lähinnä läpikulkualue. Auto mahdollisti monta asiaa tällä reissulla ja niinpä kävimmekin Kumussa (taidemuseo), Teletornissa sekä birgittalaisluostarin raunioilla. Kaikki kolme kohteita, joissa emme olleet aiemmin käyneet. Mikään näistä ei ollut mieletön wow-elämys, mutta kivoja kohteita. Niin kivoja, että luultavasti viemme lapset jossain välissä käymään ainakin teletornissa sekä luostarin raunioilla.

Tämän loman paras osuus oli rentoutuminen. Koska kaupunki on jo tuttu, ei tarvinnut stressata paikkoihin pääsemisestä. Aamulla ei myöskään ollut mitään pakottavaa tarvetta pinkaista aamulla aikaisin ylös tutustumaan seuraavaan kohteeseen. Pystyi vain nauttimaan lomasta. H kävi myös kaksi kertaa golfaamassa ja sekin onnistui helposti. Toki säät eivät nyt ihan suosineet, mutta ehtipä nähdä monta erilaista säätilaa. Helle, kaatosade, tihkusade, järkyttävä tuuli, ja lempeä ilta-aurinko. Lisäksi tämä loma tarjosi mahdollisuuden harjoitella viroa. Kun radiota kuunneltiin viroksi, jalkapalloa katsottiin viroksi, niin edistymistä alkoi jo tapahtua. Pikku hiljaa aloin saada kaupassakin selvää, mitä mulle viroksi sanottiin. Tosin olin aika mykkä asiakas edelleen...
Niin ja se kahvila. Löysimme vanhan kaupungin puolelta mun tän hetkisen lempparikahvilan Tallinnasta. Pieni, viihtyisä ja aika moderni Caffe Carissima ilahdutti maistuvilla macaroneillaan ja hyvällä teellä. Viihdyimme täällä lähes pari tuntia jutustellen sekä lukien. Tämä ei myöskään ole mikään kansanvaelluskohde, on nimittäin sen verran syrjässä (vaikkakin vanhan kaupungin muurien sisällä). Toivoittavasti asiakkaita kuitenkin riittää niin, että kahvila kannattaa.
Ja sitten vieä ravintolavinkit
Rataskaevu 16 - vakiokohde. Toimii aina ja palvelu on aina hyvää. Tässä paikassa ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi ja silti saa erittäin hyvää ruokaa. Pöytä on varattava etukäteen. Ravintola on niin suosittu, että on erittäin epätodennäköistä saada pöytä vain paikan päälle saapumalla(kun olimme syömässä täällä klo 19.00 alkaen, kävi kahden tunnin aikana 26 isompaa tai pienempää seuruetta kysymässä pöytää. Kaikki joutuivat kääntymään ovelta pois).
Vegan restoran V - persoonallinen, hyvää vegaanista ruokaa tarjoava ravintola.
Noa - Piritassa sijaitseva rantaravintola, joka ihastuttaa maisemillaan. Lisäksi ruoka on hyvää. Tämä on eniten fine diningia näistä listan ravintoloista (mutta Rataskaevua suosittelen silti ykkösenä).
Clayhills Gastropub - mutkatonta, mutta hyvää ruokaa. Ei pönöttävää tunnelmaa eikä yleensä ylivarattukaan. Täältä saatiin ruokaa myös talvella jouluaattona.
Lendrav Taldrik - intialaista ruokaa Telliskivessä. Halpaa ja hyvää. Ja vielä kirsikkana kakussa Telliskiven tunnelma.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...