Siirry pääsisältöön

Sienipiirakka

Näin syksyn tullen ollaan palattu normiin myös siinä, että silloin tällöin käy vieraita (ja tarjottavana on jotain muuta kuin ruokaa grillistä). Tämän hetken vakiotarjottava on ollut sienipiirakka kuivatuista sienistä. Tämä johtuu ihan siitä, että vime vuotisia kuivattuja sieniä löytyi vielä yllättävän paljon varastoista. Niitä on ruvettu siis kuluttamaan urakalla.
Muutaman kokeilun jälkeen parhaaksi reseptiksi on muotoutunut seuraava:

Sienipiirakka
pohja
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
n. 2 dl gouda-juustoraastetta
1 kananmuna

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot sekä ripaus suolaa murumaiseksi seokseksi. Lisää juustoraaste ja kananmuna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Painele taikinan päälle vielä leivinpaperi, niin piirakka säilyttää muotonsa paremmin. Esipaista 200 asteessa 15 minuuttia.
täyte
25 g kuivattuja sieniä
hieman voita
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
1 pss gouda-juustoraastetta (150g)
4 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
suolaa
pippuria

Murskaa sienet (itse käytin suppilovahveroita sekä mustatorvisieniä)  kämmenen sisällä ja laita likoamaan kylmään veteen n. puoleksi tunniksi. Valuta sienet hyvin ja paista niitä kuumalla paistinpannulla, kunnes vesi on haihtunut pois. Lisää tässä vaiheessa pannulle muutama nokare voita sekä silputut valkosipulinkynnet ja hienonnettu punasipuli. Kuullota. Siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja lisää ruohosipulisilppu, sitruunamehu sekä hieman suolaa.

Esipaistamisen jälkeen poista piirakkapohjan päältä leivinpaperi ja lisää pohjan päälle paistetut sienet ym. Levitä päälle 1 pss juustoraastetta. Sekoita keskenään ruokakerma, kananmunat, suola (n. 1 tl) ja pippuri (maun mukaan). Kaada seos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Tarkkaile, että pinta on kauniin värinen eikä pala.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...