Siirry pääsisältöön

Toast Skagenit

20 vuotta sitten en ollut maistanut katkarapuja.
15 vuotta sitten en pitänyt katkaravuista.
6 vuotta sitten kohtasin ensimmäiset katkarapuruoat, jotka olivat hyviä.
Ja nyt, katkaravut ovat todellakin valloittaneet sydämeni. ...Tosin edelleenkään en niitä sellaisenaan haluaisi pistellä poskeen, mutta todella monet katkarapuruoat ovat nykyään mitä herkullisimpia. Liekö reseptit kehittyneet vai allekirjoittaneen makuaisti...

Viime aikoina meillä on käytetty ahkerasti peltistä muffinivuokaa niin muffineihin (alamittaiset ovat innostuneet niistä) kuin toast skagenien tekoon. Siispä

Toast Skagen -kupit

180 g katkarapuja pakasteesta
1 pieni punasipuli
120 g smetanaa tai Oatlyn iMat Fraichea
1 rkl limemehua (tai sitruunamehua)
1 tl wasabitahnaa
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
hieman suolaa ja mustapippuria
12 viipaletta paahtoleipää
voita/margariinia

Sulata katkaravut ohjeen mukaan (yleensä 10 tuntia jääkaapissa tai pari tuntia huoneenlämmössä). Purista neste mahdollisimman hyvin katkaravuista pois. Kuori ja hienonna punasipuli ja sekoita keskenään katkaravut, sipuli, smetana, limemehu, wasabitahna, tilli sekä suola + mustapippuri. Anna maustua jääkaapissa muiden valmistelujen ajan.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja voitele ohuelti. Painele leivät voipuoli alaspäin peltiseen muffinivuokaan. Paista leivät uunissa rapeiksi 200 asteessa n. 7 minuuttia. Nostele leivät tarjoiluastialle ja annostele päälle katkaraputahnaa. Tarjoa heti.

Me olemme syöneet näitä alamittaisten kanssa aamupalaksi (no aikuiset söivät enemmän, mutta muutkin suostuivat maistamaan) sekä vieraiden kanssa alkupalaksi. Myös maidottomina nämä ovat helppo tehdä (vaihda silloin smetana Oatlyn iMat Fraicheen ja voi margariiniin).

(resepti on lähes täysin Suupaloja! -kirjasta)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...