Siirry pääsisältöön

Toast Skagenit

20 vuotta sitten en ollut maistanut katkarapuja.
15 vuotta sitten en pitänyt katkaravuista.
6 vuotta sitten kohtasin ensimmäiset katkarapuruoat, jotka olivat hyviä.
Ja nyt, katkaravut ovat todellakin valloittaneet sydämeni. ...Tosin edelleenkään en niitä sellaisenaan haluaisi pistellä poskeen, mutta todella monet katkarapuruoat ovat nykyään mitä herkullisimpia. Liekö reseptit kehittyneet vai allekirjoittaneen makuaisti...

Viime aikoina meillä on käytetty ahkerasti peltistä muffinivuokaa niin muffineihin (alamittaiset ovat innostuneet niistä) kuin toast skagenien tekoon. Siispä

Toast Skagen -kupit

180 g katkarapuja pakasteesta
1 pieni punasipuli
120 g smetanaa tai Oatlyn iMat Fraichea
1 rkl limemehua (tai sitruunamehua)
1 tl wasabitahnaa
1 dl tuoretta tilliä silputtuna
hieman suolaa ja mustapippuria
12 viipaletta paahtoleipää
voita/margariinia

Sulata katkaravut ohjeen mukaan (yleensä 10 tuntia jääkaapissa tai pari tuntia huoneenlämmössä). Purista neste mahdollisimman hyvin katkaravuista pois. Kuori ja hienonna punasipuli ja sekoita keskenään katkaravut, sipuli, smetana, limemehu, wasabitahna, tilli sekä suola + mustapippuri. Anna maustua jääkaapissa muiden valmistelujen ajan.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja voitele ohuelti. Painele leivät voipuoli alaspäin peltiseen muffinivuokaan. Paista leivät uunissa rapeiksi 200 asteessa n. 7 minuuttia. Nostele leivät tarjoiluastialle ja annostele päälle katkaraputahnaa. Tarjoa heti.

Me olemme syöneet näitä alamittaisten kanssa aamupalaksi (no aikuiset söivät enemmän, mutta muutkin suostuivat maistamaan) sekä vieraiden kanssa alkupalaksi. Myös maidottomina nämä ovat helppo tehdä (vaihda silloin smetana Oatlyn iMat Fraicheen ja voi margariiniin).

(resepti on lähes täysin Suupaloja! -kirjasta)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…