Siirry pääsisältöön

Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen osa 1

Meidän taloudessa kukaan ei onneksi ole koskaan epäillyt (eikä ole tainnut saada mahdollisuuttakaan alamittaisten kohdalla) ilmastonmuutoksen todenperäisyyttä. Meillä se on ollut vakiintunut osa kodissa käydyistä keskusteluista jo useamman vuoden. Totta kai nyt viimeisimmäin IPCC:n raportin myötä ilmastonmuutos on ollut läsnä vielä enemmän. Olemme pyrkineet monilla tavoilla vähentämään omalta osaltamme päästöjä. Tosin aivan liian vähän teemme edelleen, vaikka paljon teemmekin. Tällä hetkellä Sitran elämäntapatestin mukaan hiilijalanjälkeni on ilman hirmuista lentomatkaa Singaporeen n. 4000 kiloa (+ tämän kaukolennon myötä hiilijalanjälki nousee jäätäviin lukemiin). Ja tätäkin pitäisi vielä pyrkiä leikkaamaan.

Yksi tärkeimmistä tavoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen on taloudessamme asioista puhuminen. Alamittaiset ovat saaneet ilmastonmuutoksesta vähintäänkin niin paljon tietoa kuin ovat halunneet. Käytännössä enemmänkin. Oikeastaan ei ole yhtään päivää, jolloin jonkun alamittaisen kanssa ei olisi jotenkin sivuttu ilmastonmuutosta. Keskusteluja on syntynyt ruokavalinnoista, liikkumistavoista, julkisesta liikenteestä, ihmisten mielipiteistä jne. Viime viikolla 10-vuotias tutustui sähkön tuottamiseen ja mitä ympäristövaikutuksia milläkin sähkön tuottamistavalla on. Keskustelu aloitettiin, kun ilmeni, että 10-vuotias luuli sähköä kaivettavan maan alta.... No ei ihan. Alkuun siis katsottiin alla oleva video.

Ja sitten ruvettiin pohtimaan eri voimalaitostyyppejä. Nyt 10-vuotias tietääkin aiheesta jo yllättävän paljon.

Itse olemme H:n kanssa hieman pessimistisiä sen suhteen, mitä ihmiskunta enää pystyy tekemään (ja haluaa tehdä). Yritämme kuitenkin luoda alamittaisille asioista hieman positiivisempaa kuvaa. Uskoa siihen, että asioihin voi (ja totta kai pitää) vaikuttaa. Uskoa siihen, että järkeviä valintoja voidaan tehdä ja niillä järkevillä valinnoilla saadaan tulosta aikaan.
Tätä samaa ilmastokeskustelua käyn toki myös oppilaiden kanssa. Fysiikka sivuaa aihetta niin paljon, että lähes joka tunti päästään jotenkin kiinni ilmastonmuutokseen. Lisäksi oppilaita huolettaa aihe myös muutenkin, joten aika monta keskustelua on yhdessä käyty. Ainakin teinejä siis aihe kiinnostaa, vaikka välillä tuntuukin, että aikuisista löytyy pelottavan paljon ihmisiä, jotka lähinnä haistattavat pitkät koko aiheelle. Ja koska nuorissa on tulevaisuus pyrimme vaikuttamaan heihin ja heidän mielipiteisiinsä. Ja samalla toki toivotaan, että myös aikuiset alkaisivat ymmärtämään karut faktat.

Kasvatuksellisesta näkökulmasta osallistuimme muuten yhden alamittaisen kanssa ilmastomarssille lauantaina (yksi oli yökylässä ja teinein ei halunnut osallistua). Toinen syy oli yleinen asian kannattaminen. Mutta muuten tämä vaikuttamisen tapa ei sitten meihin istukaan. Mielenosoittaminen, erilaiset iskulauseet, marssiminen jne eivät oikein meihin kumpaankaan istu. Siellä kuitenkin kiltisti muiden joukossa osoitimme mieltä. Ja totisesti toivon, että seuraavista vaaleista tulee ilmastovaalit. Vaalit, joissa ilmastoasiat olisivat kaikkien puolueiden mielenkiinnon alla.
Tämä asioista puhuminen alaikäisten (ja täysi-ikäistenkin) kanssa ei toki ole ainut tapa, millä me itse pyrimme asiaan vaikuttamaan. Mutta palataan niihin muihin tapoihin hieman myöhemmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…