Siirry pääsisältöön

Asumisneliöiden vähentäminen

Muutimme kesällä uuteen kotiin ja vähensimme samalla reilut 100 neliömetriä asumispinta-alaa. Tämä päätös muuttaa pienempään oli osittain ilmastokysymys, mutta paljon myös muuta. Edellisen kodin teimme tietoisesti eteenpäin myytäväksi ja emme itse olleet niinkään mukana suunnittelussa. Asuimme talossa 3 vuotta, jonka jälkeen se myytiin eteenpäin. Oli siis loogista muuttaa seuraavaan asuntoon. Oli myös loogista muuttaa hieman pienempää, koska emme todellakaan tarvitse 170 neliötä. Yli 50% ajasta meitä nimittäin asustelee tässä taloudessa 2 henkeä. Osan ajasta meitä sitten onkin 5 henkeä.

Muuton lähestyessä teimme suurta karsintaa tavaroista. Edellisessä kodissa oli asumisneliöiden lisäksi vielä kylmä ullakko sekä autotalli, joten tavaraa oli huomaamatta varastoitunut paljon.... Kuskasimme tavaraa kirppiksille, hyväntekeväisyyteen sekä lahjoitimme tuttaville. Myimme yhden sängyn, tv-tason, kirjahyllyjä, pöytiä jne. Hieman pelotti mahtuvatko loput tavarat uuteen kotiin.

Ja mahtuivathan ne. Tämä pieni asunto (70 neliötä) on tilaihme. Pohjapiirustus on ajateltu niin järkevästi, että tyhjää hukkatilaa ei jää. Tämä aiheuttaa myös sen, että lasten mielestä tämä on paljon kotoisampi. Yksi positiivinen seuraus on myös se, etteivät tavarat ole läheskään niin paljon hukassa. Yleensä myös lähes kaikki löytyy läheltä. Lisäksi myös vietämme aikaa paljon enemmän yhdessä. Olohuoneen sohva on käytössä nykyään erittäin paljon, aiemmin todella harvoin.
Toki olemme kehittäneet paljon erilaisia syteemejä, jotta erityisesti säilytystila on lisääntynyt. Kylpyhuoneeseen lisäsimme yhden kaapin, toisessa wc:ssä on seinällä on korkealla kaappi, jossa sijaitsevat kaikki pyyhkeet. Seinille on kiinnitetty laatikkohyllyjä, joihin mahtuu kirjoja, viherkasveja sekä pieniä säilytyslaatikoita. Lastenhuoneeseen  tuli lisätilaa parvisängyn avulla. Aivan mieletön keksintö. Lapsilla on huomattavasti vähemmän tilaa nykyisessä huoneessa kuin edellisissä kahdessa huoneessa. Sitä ei kuitenkaan käytänössä huomaa, koska pöytätilaa löytyy kahdesta pöydästä ja säilytystilaa parvisängyn avulla. Oma sänkymme sisältää myös 4 sängynaluslaatikkoa. Ja kirjoituslipasto säilöö sisäänsä kaikki kynttilät, lähes kaikki kausikoristeet, kirjoitusvälineet jne.
Säilytystilaa onkin yllättäen siis aivan sopivasti. Toki tavaroista voisi vieläkin karsia, mutta nyt alamme olla siinä pisteessä, ettemme omista hirveästi turhaa ja ylimääräistä tavaraa. Toki ainoat varastointitilat ovat edelleen turhan täysiä.
Pieni asunto on toki myös asettanut miettimään monia käytännön asioita. Missä silitetään (silloin harvoin kun silitetään), missä pyykit kuivataan, missä säilytetään varapeitot, missä ovat pidetyt vaatteet jne. Pyykeistä harmaita hiuksia tuotti lakanapyykki. Ovien päälle emme halua niitä ripustella ja kuivaustelineen päällä ne eivät ainakaan kovin nopeasti kuivu. Tähänpä oli kuitenkin Sinillä oiva ratkaisu: oven päälle laitettava teline, johon mahtuu 2 lakanaa löysästi viikattuna.
Käytetyt (mutta ei likaiset) vaatteet meillä pääsevät nykyään aina yöksi tuulettumaan parvekkeelle tuuletustelineelle (johon saa hengarit roikkumaan) ja tämän jälkeen oven sisäpuolelle naulakkoon hengareissa.
Pyykkikoreja meillä on loppujen lopuksi 3: pesukoneen vieressä alakerran kylpyhuoneessa, lastenhuoneen hengarikaapin alaosassa sekä meidän makkarin viereisessä kylpyhuoneessa. Näin jokaisen on helppo siirtää likaiset vaatteet suoraan pyykkikoriin. Ihailtavan hyvin ne nykyään pyykkikoreihin päätyvätkin. Likaisia seikkailevia sukkia ei olekaan enää täällä näkynyt.

Summa summarum: me olemme tykänneet kovin meidän pienestä uudesta kodista. Käytännön asiat ovat järjestyneet ja itse asiassa ei ole toistaiseksi tullut vielä mieleen mitään sellaista asiaa, mihin ei voitaisi itse vaikuttaa (naapureihin ei tietenkään voida, mutta hekin vaikuttavat kivoilta tyypeiltä).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…