Siirry pääsisältöön

Fleksaajan viikonloppu (ilmanstonmuutokseen vaikuttaminen osa 2)

Fleksaaja, niin siis mikä???
Tässähän ei siis kyse ole venymisestä tai taivuttamisesta. Toki venyttely tekisi allekirjoittaneelle erittäin hyvää, mutta nyt kyseessä on siis ruokavalio. Fleksauksessa (fleksitarismissa) on kyse kirjaimellisesti ruokavalion venyttämisessä kasvisten suuntaan. Ja oikea termi saattaa olla myös fleksitaristi, ken tietää...

Meidän taloudessa fleksausta on harrastettu jo useat vuodet. Ruokavalio on venynyt koko ajan enemmän ja enemmän kasvisten suuntaan. Erilaisten kasviperäisten proteiinivalmisteiden lisääntyessä on tämä käynyt koko ajan helpommaksi ja helpommaksi.

Ilmastonmuutoksen takia lopetimme myös tässä taloudessa naudanlihan syömisen viime keväänä. Tässäkään emme kuitenkaan ole ehdottomia. Me emme itse osta naudanlihaa, eikä sitä meillä kotona meidän aloitteesta valmisteta. Vieraana ollessa emme kuitenkaan tee minkään tason numeroa omasta naudattomuudestamme vaan syömme sitä, mitä tarjotaan. Kesäjuhlilla syömme lihahampurilaisia siinä missä muutkin ja ravintolassa tilatessamme maistelumenun emme listaa naudanlihaa kiellettyihin aineksiin (emme siis listaa yhtään mitään muutakaan, vaan syömme juurikin sitä, mitä ravintolassa on menuun suunniteltu). Itse emme kuitenkaan ravintolassakaan tilaa naudanlihaa, itsellemme. Lapset saavat halutessaan naudallista ruokaa tilata (harvemmin kyllä enää haluavat). Kanaa, kalaa ja äyriäisiä syömme silloin tällöin. Possua myös joskus. Maitotuotteista kärsimme tällä hetkellä hieman huonoa omatuntoa, mutta käytämme niitä siitä huolimatta täysin normaalisti.
Vuosien saatossa olemme kehitelleet enemmän ja enemmän kasvisruokareseptejä. Olemme etsineet joko täysin uusia tai muuttaneet vanhoja lihallisia versioita kasvisversioiksi. Lapsiperhearkea eläessä jauhelihaa meni aiemmin runsaasti. Nykyään ei yhtään. Jauheliha on korvattu joko soijarouheella, härkiksellä, nyhtökauralla tai viimeisimpänä nyt Mifu jauhiksella. Itse emme erota mausta onko kyseessä lihallinen tai lihaton versio ja lapsetkin ovat niin aivopestyjä nykyään, ettei kukaan kaipaile jauhelihan perään. Ennemminkin tällä kasvispohjaisella ruokavaliolla tunnutaan ylpeilevän kavereille ja kutsutaan meille maistamaan erilaisia ruokia (siinäpä sitten yrität keksiä jotain erikoista.... ei olla oikein onnistuttu, aika tavallisia ruokia ovat kavereidenkin mielestä olleet).

Mutta sitten tähän viikonloppuun. Mitä sitten söimme?
Perjantaina uunissa valmistui punajuurikiusaus, joka oli uusi mifu jauhis -kokeilu
(1kg perunasipulisekoitusta (pakaste), 1 pkt mifu jauhista, öljyä + mausteita, 1 punajuurisalaatti, 2 kermaa, aurajuustoa. Mifu paistettiin + maustettiin. Vuokaan ladottiin kerroksiksi perunasipulia, mifua, punajuurisalaattia ja aurajuustoa. Päälle 2 ruokakermaa. Kypsennys uunissa 200 C:ssa n. 60 minuuttia ).
Tätä söi suurin osa väestä myös lauantaina lounaaksi, itse nautin iltapäiväteen Porvoossa (muutassa pienessä suolaisessa oli myös lihaa mukana). Lauantai-illalla söimme tacoja härkiksellä + kasviksilla (härkiksen valmistin samaan tapaan kuin jauhelihan. Härkis pannulle, perään pari desilitraa vettä ja tacomaustepussi. Sekoittelin ja paistoin niin kauan, että lähes kaikki vesi oli haihtunut pois). Lauantai-illalla valmistui myös makaronilaatikko härkiksestä (täysin tavallinen makaronilaatikko, jauhelihan sijalla vain härkistä), jota muutama lapsi söi sunnuntaina lounaaksi ja kaikki sitten illalla illalliseksi (Lounaan osa söi bussissa, yksi golfaamassa ja allekirjoittanut brunssia (ei lihaa)).
Aamupaloilla + iltapaloila kaikki söivät mitä sattuivat. Joku taisi laittaa broilerileikkelettä leivän päälle.Siinäpä se, ei mitään ihmeellistä.

Miksi tämä sitten  on ilmastokysymys? Koska ruoka aiheuttaa mielettömän paljon hiilidioksidipäästöjä. Ilmeisesti yhtä paljon kuin liikenne. Eniten päästöjä ruoassa tulee naudanlihasta ja kakkospaikkaa pitää juusto. Pienillä valinnoilla siis voi vaikuttaa paljon. Ja mikä tärkeintä: ei heitetä ruokaa roskiin. Se on kaikista turhinta päästöjen tuottamista. Syödään siis kiltisti sitä, mitä sieltä jääkaapista löytyy eikä ostella ylimääräistä ruokaa (tai muutakaan).

Ruokailuista tuli otettua niin vähän kuvia, että kuvituksena ovat toimineet tämän syksyn ainoat lumikuvat. Ilmastonmuutoksen edetessä näitäkin kuvia löytyy vähemmän ja vähemmän (oletettavasti).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj