Siirry pääsisältöön

Kinkkupiirakka

Viime aikoina meidän taloudessa on syöty todella vähän lihaa. Kalaa on pöydässä ollut silloin tällöin, mutta lähinnä ollaan menty kasvisruoalla. Senpä tähden kinkkupiirakka on ollut todellinen poikkeus: lihaa, ja vielä punaista.

Kinkkupiirakka (tai mikä tahansa muukin piirakka) on vallan mainio ruokaisa iltapala. Tätä on syöty ystävien kanssa iltateellä sekä lasten kanssa myöhäisenä puoliruokana. Jos lapset eivät ole meillä, on meidän useimmat iltaruoat tyyliin: munakasta ja salaattia, pasteijoita ja salaattia tai piirakkaa ja salaattia. Siihen tarkoitukseen tätäkin kinkkupiirakkaa on viimeksi tehty.
Tämän reseptin pohja löytyy reseptivihkosta, jonka olen väsäillyt ennen kuin muutin opiskelemaan (muutama resepti on kyllä löytänyt tiensä vihkoon myöhemminkin, nykyään käytössä on jo uusi reseptikirja). Resepti on pysynyt näköjään melkein alkuperäisenä reilut 18 vuotta.
Kinkkupiirakka
Pohja:
100g voita (tai margariinia)
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekaisin. Lisää suola sekä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele piirakkavuoan pohjalle (ohjeen kaksinkertaistamalla piirakasta tulee uuninpellillisen kokoinen). Käytin välillä valmiita piirakkapohjia pakkasesta, mutta viime aikoina olen todennut itse tehdyn olevan itse asiassa paljon nopeampi tehdä (kuin sulatella pakastepohjaa). Lisäksi halvempaa ja varmaan vähän ekologisempaakin.

Täyte:
150g savukinkkuleikkelettä viipaloituna pieneksi
150g juustoraastetta
3 kananmunaa
200g ranskankermaa
1 paprika pilkottuna
n. 5cm purjoa suikaleina
1 dl persiljaa silputtuna
mustapippuria maun mukaan
kirsikkatomaatteja pinnalle puolikkaina

Sekoita keskenään täytteen ainekset lukuunottamatta kirsikkatomaatteja. Levitä täyte piirakkapohjan päälle ja painele puolikkaat kirsikkatomaatit (leikkuupinta ylöspäin) täytteen päälle.
Paista 200 C:ssa n.35 minuutia. Tarkkaile, että pinta on saanut kauniin värin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…