Siirry pääsisältöön

Grillistä kasvisnyyttejä

Grillikauden sää ei ehkä juuri nyt ole aivan parhaimmillaan (siis ei todellakaan ole...). Koska lunta ei kuitenkaan ole maassa (ja taivaaltakin sitä tulee lähinnä satunnaisesti) on grillikausi pysynyt käynnissä.

Grillaamme kesäisin paljon (ja tänä kesänä varmaan edellisiä enemmän, koska vihdoinkin meillä on grilli ilta-auringon puolella), mutta suurena haasteena on keksiä jotain uutta grilliin laitettavaa. Turhan usein päädymme tuttuihin ratkaisuihin: jotain kanaa, herkkusieniä pekoniin käärittynä (sisällä aurajuustoa), sekä kasviksia grillin levyllä paistettuna. Silloin tällöin makkaraa, joskus possua.

Tämän kesän uusi tulokas on ollut kasvisnyytit (erittäin hyvä kysymys, kuinka emme olleet näitä aiemmin itse grillailleet). Järisyttävän helppo tapa tarjota erilaisia kasviksia. Ja ovat vielä hyviäkin.
Eilen kasvisnyytteihin pääsi: perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, parsakaalia, purjoa ja sipulia. Mausteena suolaa + pippuria sekä nokareet oivariiniä (maidoton versiokin on helppo tehdä). Mitään kasviksia emme keitä etukäteen vaan pilkomme ne suoraan foliolle. Foliot kiinni ja grilliin. Noin 20 - 40 minuutin päästä kasvikset ovat kypsiä. Näihin nyytteihin on myös helppo lisätä mitä tahansa ylijäämäkasviksia. Herkkusieniä tehdessämme ovat herkkusienien jalat päätyneet pilkottuina myös muiden kasvisten joukkoon.
Aivan täydellinen makupari nyyteille on sienisalaatti. Kaupastakin toki valmista saa, mutta olemme kovasti tykästyneet seuraavaan:

Maidoton sienisalaatti
1 prk sienikuutiosäilykettä (metsäsienistä)
1 sipuli
n.1,5 dl majoneesia
n. 1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja pippuria

Valuta sienet hyvin. Pilko sipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
Eilen grilliin pääsi myös näin kevään kunniaksi parsaa. Pekoniin käärittynä oikein hyvä makupari.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj