Siirry pääsisältöön

Kohti kesäkenkiä

Varmoja kevään merkkejä.
Avokeittiön/olohuoneen (yksi yhtenäinen tila) lattialla majailee pienempiä ja isompia taimia odottamassa ulos muuttoa
Terassi on täynnä erilaisia purkkiviritelmiä
Kenkäkaappi on täynnä kenkiä. Talvikenkiä, välikausikenkiä ja kesäkenkiä.
Eteisen takkikaappi on täynnä takkeja (talvitakkeja, välikausitakkeja ja kesätakkeja).
Töissä on kiirettä.
Mutta heei, kesä lähestyy. Sunnuntaiaamun ahkeran sääennusteiden selaamisen perusteella tein päätelmän, ettei yöpakkasia ole enää tulossa. Niinpä kasvit ovat muuttaneet ulos. Kasvilavoissa olivat jo aiemmin hengailleet ruohosipuli, raparperi ja mansikat (reilu viikko sitten yhdistelmä vesisade - pakkanen - lumisade oli hieman haastava kukkiville mansikoille. Loppupeleissään mansikoiden päällä oli harso ja ämpärit. Ah, kuinka nättiä. Mutta näköjään ne selvisivät tuosta haastavasta vaiheesta ja kukkivat edelleen). Eilen joukkoon liittyivät paprikan taimet, persilja ja korianteri (yhden taimen tapoin jo... jännityksellä odotan, miten tälle käy). Salaatin siemenet olivat myös itäneet ja niitä voi kohta jo harventaa. Harson alla majailevat porkkanat ja punajuuret. Toiset niistä ovat jo itäneet, ei vaan mitään muistikuvaa kumman siemenet ovat kyseessä. Veikkaus punajuurille, mutta voin olla väärässäkin.
Kasvilava alkaa olla melkein valmis (kesäkurpitsat liittyvät vielä seuraan kasvettuaan vielä vähän). Piha muuten ei. Toukokuun aikana ehkä ilmestyy uusi terassin pätkäkin ja sitten voi ruveta ajattelemaan tavaroiden paikkojakin. Tällä hetkellä pienellä jo valmiilla terassin pätkällä majailee aivan kaikki ulkotavara. Pulkat sentään kaivoin sieltä pois pari viikkoa sitten.
Otsikkoon liittyen, eilen oli myös kenkienhuoltopäivä. Kaivoin talvikengät kaapeista ja huolsin ne. Olen nyt onnistunut noudattamaan tätä tapaa ehkä 4 vuotta. Putsaan ja lankkaan talvikengä sekä nahkaiset kevät-/kesäkengät. Puhdistamisen hoidan vanhalla sukalla (koska unohdan aina hankkia kenkäharjan). Kevät-/kesäkengät suihkautan kosteussuojalla (ulkona! Tätä tavaraa ei kannata hengittää) ja sitten lankkaus. Ruskeat kengät lankkasin värittömällä ja mustat mustalla. Lankin kannattaa antaa imeytyä noin 5 minuuttia ja sen jälkeen kiillotus. Tämän teen myös vanhalla sukalla. Kenkien kuivuttua kunnolla talvikengät siirtyivät varastoon ja samalla kaiveltiin loput kesäkengät esiin. (Niin toki siis yritän siis vuoden mittaan hoitaa kenkiä muulloinkin. Pitäisi vaan sitoa huolto johonki tiettyyn ajanjaksoon, jotta se tulisi oikeasti tehtyä muulloinkin kuin keväisin).
Talvitakit pesin viime viikolla, vielä yksi välikausitakki hengailee kuitenkin naulakossa. Sen verran viileää on ollut, etten vielä uskaltanut siitä luopua. Ehkä jo tällä viikolla. Ja töissäkin on viimeinen hirmukiireinen viikko. Sitten viimeisetkin kokeet on pidetty ja arvosanat suunnilleen annettu.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj