Siirry pääsisältöön

karjalanpiirakat

Ystäväni U:n kanssa olemme jo varmaan kaksi vuotta puhuneet karjalanpiirakoiden tekemisestä... Hieman aikaa se otti, mutta nyt ne on vihdoin tehty ja syötykin :). U:lle tämä oli ensimmäinen kerta karjalanpiirakoiden maailmassa, itse olen piirakoita leiponut ehkä 5 kertaa elämässäni ja edellisestä kerrasta on kyllä useampi vuosi. Ihmeen hyvin näytti pulikka kuitenkin kädessä pyörivän ja U oppi myös piirakoita tekemään. Sopivasti valittiin vain leipomispäiväksi hellepäivä, joten asunnon lämpötila nousi todella korkealle, kun sähköuunikin oli täysillä....

Karjalanpiirakoita varten pitää ensinnäkin keittää riisipuuro. Itse keitän sen haudekattilassa näin:

Ensinnäkin keitän vedenkeittimellä vettä kiehuvaksi ja laitan sen kattilan alaosaan. Kattilan haudeosaan laitan myös 2dl kiehuvaa vettä sekä lisäksi 2 dl puuroriisiä. Sekoittelen ja keittelen pari minuuttia niin, että vesi on imeytynyt lähes kokonaan riisiin. Sen jälkeen riisiin lisätään 1 l punaista maitoa. Itse lisäilen maitoa pikku hiljaa. Puuro on valmista, kun maito on imeytynyt ja seos on puuromaista. Haudekattilassa tähän menee ehkä n. 1½ h. Lopuksi lisään vielä suolaa 2 tl.
Sitten puuro jäähdytetään. Voi olla vaikka yön yli jääkaapissa.

Sitten se taikina:

1 dl vettä ja 1 tl suolaa sekoitetaan. Lisätään 1 dl vehnäjauhoja ja reilu 1½ dl ruisjauhoja. Sekoitetaan kunnolla ja vaivataan sopivasti. Taikinasta teen 3 n. 2 - 3 cm paksuista pötköä. Ne pötköt, jotka eivät ole leipomisvuorossa kannattaa säilyttää kelmun alla, muuten taikina kuivuu ja leipominen hankaloittuu entisestään. Pötköstä leikataan sitten n. 1cm paksuisia kiekkoja, jotka pulikan ja ruisjauhojen avulla kaulitaan ohuen ohuiksi. Pulikkaa kannattaa pitää käden alla (matemaattisesti sanottuna käsi on pulikan normaali eli käden ja pulikan välillä on 90 asteen kulma) ja kädellä tehdä pientä pyörivää liikettä myötäpäivään. Hankala selittää ja saattaa olla helpompiakin tapoja saada kiekoista oikean muotoisia ja tarpeeksi ohuita.

Sitten kun pohja on tarpeeksi ohut ja sopivan kokoinen nostetaan se pellille ja keskelle lisätään riisipuuroa. Sitten rypytetään jollakin tekniikalla taikinan reunat puuron päälle. Piirakat paistetaan niin kuumassa uunissa kuin mahdollista n. 15min. Paistamisen jälkeen ne uitetaan vielä vesi-voiseoksessa (vaikka 100g vettä ja 100g voita, jotka kiehutetaan keskenään) ja annetaan jäähtyä.

Tältä ne tuotokset sitten näytti raakoina ja paistettuina. Ulkonäköön voitaisiin vielä vähän panostaa :D


Kommentit

  1. Omatekemät näyttävät aina omatekemiltä, se kuuluu asiaan! :) Mulle olisi kyseiset piirakat myös maistuneet, olivat varmaan tosi hyviä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Mifu-minestronekeitto

Koulujen alettua on taas tässä huushollissa palattu arkikokkailujen pariin. On herätelty henkiin pari vanhaa reseptiä, kokeiltu täysin uusia juttuja ja tahkottu niitä perusruokiakin. Haasteena on ollut pyrkimys vähentää hiilareita ja lisätä proteiinin saantia.  Tämä resepti toimii ainakin jälkimmäiseen, ja lisäksi siihen saa upotettua lähes mitä vaan jääkaapin kätköistä. Mifu-minestronekeitto Öljyä 1 valkosipulin kynsi silputtua 1-2 sipulia pilkottuna  2 varsisellerin vartta pilkottuna N. 2 dl pakastemaissia sulatettuna  1 prk tomaattimurskaa N. 5 dl vettä Kasvisliemikuutio 1 rkl sitruunamehua 1 pkt esikypsennettyjä punaisia linssejä 2 dl täysjyväpastaa 0,5 prk mifua  Chilihiutaleita, mustapippuria, suolaa, oreganoa ja muita kuivattuja yrttejä Aloita huuhtelemalla ja valuttamalla linssit (itse olen käyttänyt Go Greenin pahvipakkauksessa olevia esikypsennettyjä. Jos keität linssit itse, niin n. 2dl lienee sopiva määrä). ...