Siirry pääsisältöön

grillaamista



Viikonloppuna käväisimme reissun kotikotona. Isä on aina tykännyt värkätä käsillään jotain ja kevään aikana pihapiiriimme ilmaantui ensinnäkin uusi grilli sekä grillin alle terassi... Grilli on koottu täysin vanhoista maatalouskoneista, kierrätystä, kierrätystä :). Haastavaksi grillin käytön tekee se, että sitä lämmitetään puilla. Oli yllättävän vaikeaa arvioida, kauanko grillattavat tarvitsevat kypsymisaikaa. Tällä kertaa päädyinkin grillamaan lihat isossa grillissä ja kasvikset sähkögrillissä. Toimi.

Kesän ehdoton grillausherkku on muuten täytetyt herkkusienet. Mä teen niitä ystävältäni M:ltä oppimalla tavalla:

Täytetyt herkkusienet
1 pkt pekonia
tuoreita herkkusieniä pekonien verran (eli 8 tai 9 käsittääkseni)
aurajuustoa
tikkuja

Poista jalat sienistä (mutta säästä ne grillattavaksi kuitenkin) ja täytä aurajuustolla. Kääri ympärille "pakettimaisesti" pekoni (pyri siis saamaan sieni mahdollisimman hyvin piiloon). Kiinnitä tikulla.

Grillaaminen kannattaa aloittaa näillä. Sieniä käristellään, kunnes pekoni alkaa olla sopivan väristä (ei liian rapeaa, mutta selkeästi paistunutta kuitenkin) ja tämän jälkeen ne siirretään jonnekin lämpimään paikkaan odottelemaan. Esim. kaasugrillin ylätasolle tai itse laitoin ne puulämmitteisen grillin yläritilälle. Ja pekonista irronneessa rasvassa onkin hyvä paistaa sitten kasvikset (esim. ne sienistä jääneet jalat, kesäkurpitsaa, paprikaa...)

Kommentit

  1. Onpas hienon näköinen toi grilli! :) Me mennään grilliostoksille vielä tällä viikolla, aika noloa kun grillikausi on vieläkin avaamatta.. Onneksi juhannuksena päästään mun kotikotiin grillaamaan! Iskä osaa sen homman paremmin kuin kukaan. :)

    VastaaPoista
  2. oi, grilliostoksille :)
    Mäkin hankkisin mielelläni kaasugrillin, mutta tyydyn nyt kuitenkin toistaiseksi (tila asettaa rajoituksia) sähkögrilliin...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja".
Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4.
Ensin hieman lyhenteitä:
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin:
*Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla.
Ja näin syntyy "vanulappu":
1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla.
2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierron jälkeen lan…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…