Siirry pääsisältöön

Käsillä tekemisen viikonloppu

Viime viikonloppuna kotoilin urakalla (pientä pyörähdystä keskustassa lukuunottamatta) . Leivoin pizzaa pitemmän kaavan mukaan tällä ohjeella. Join teetä (mikä yllätys), luin kirjoja, katselin Criminal Mindseja digiboksilta. Saunoin. Neuloin pipon. Leivoin suklaista daim-piirakka. Oli hyvä ja hidas viikonloppu.


Keltaisen pipon ohjeen bongasin vanhasta Kodin kuvalehdestä
ja ohje oli kyllä mitä mainioin. Pipo valmistui nopeasti
(yhdessä illassa, kun siihen keskittyi) ja ei tarvinnut todellakaan osata mitään hienoja kikkoja. Tupsun valmistaminen aiheutti aluksi hieman päänvaivaa. Onneksi kirjahyllyssäni majailee Iloa tekstiilityöhön 3 - 6 -kirja, josta löytyi havainnolliset ohjeet tupsun tekoon. Tokihan tupsuja olen tehtaillut joskus aika paljonkin, mutta viimeisestä taitaa olla se noin 20 vuotta... oli hieman unohtunut, kuinka pitää toimia. Nyt vain odotellaan sitten, että tulee seuraava pakkasaamu, jotta voin laittaa uuden piponi päähän.

Daim-piirakkaa innostuin leipomaan, kun kaivoin ylitäydestä pakkasestani viime viikolla viimeiset daim-piirakan palat uuden lenkkiystäväni J:n käydessä iltateellä. ...päätin siis täpötäyteen pakkaseen ängetä vielä hieman lisää tavaraa. Daim-piirakan ohjeen olen saanut ystävältäni A:lta vuosia sitten ja tällä piirakalla kyllä hurmaa jokaisen suklaasta pitävän sokerihiiren. Herkullisen epäterveellistä...

reseptin taustalla on hyvin aiheeseen liittyvä kuva....
Daim-piirakka
pohja:
4½ dl sokeria
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1½ tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
4½ rkl kaakaojauhetta (kaakaojuomajauhetta)
225 g voita
2 dl vettä
3 munaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva kattilassa ja lisää vesi joukkoon. Kiehauta ja sekoita kuivien aineiden kanssa puuhaarukalla. Lisää munat ja sekoita hyvin. Voitele leivinpaperi, kaada taikina tasaisesti ja paista 175 C n. 20 min.

Kuorrute:
125 g  voita
1 dl sokeria
½ dl siirappia
2 dl kermaa

Keitä aineksia, kunnes seos on saennut (n.20 - 40min). Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle.

Päälle:
200g suklaata
4 rkl öljyä
1 pss daim-rakeita

Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää siihen öljy. Levitä jäähtyneen kuorrutteen päälle. Ripottele päälle daim-rakeita ja anna jähmettyä kunnolla ennen paloiksi leikkaamista.



p.s. olen löytänyt iltojeni iloksi Rebekka Karijordin:


Kommentit

  1. Suloinen pipo! Väri on tosi söde.

    Piirakka kuulostaa aika ihanan sokeriselta, resepti on otettava siis talteen. :P

    VastaaPoista
  2. Ihana kirjoitus!
    Sulle on mun blogissa tunnustus. :)
    http://petranmaailma-kivoijutui.blogspot.fi/2012/11/tunnustus.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään)

Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen.

Pizzataikina (6 - 7 pizzaa)
1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
n.10g suolaa

Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen kulhoon ja tee ja…

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike. Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli.

Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen:

Sopivasti salaattia revittynä lautasille
Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle
Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle
Samoin höylätään parmesania
Päälle ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä
Ja…

Jyväskylä: Panza sekä Hotelli Verson aamiainen

Palataan vielä hieman Jyväskylän reissuun. Nimittäin jos Teeleidi oli täydellinen Teepaikka niin Jyväskylästä löytyivät myös täydelliset ribbsit ja täydellinen hotelliaamiainen. Aika loistava viikonlopun vierailukohde siis.
Täydelliset ribbsit löytyivät meksikolaistyylisestä Panzasta. Itse en ole ribbsien ystävä ja nämäkin skippasin.  H sen sijaan harrastaa kyseistä ruokaa enemmänkin ja kuulemma näin hyviä ei ole koskaan syönyt. Itse söin Panzasta alkuun lohichevicheä joka oli todella nam. Myöskin kasvistacoannos oli herkullinen. Palvelu pelasi ja kaikki toimi. Vahva suositus Panzalle.
Sunnuntaiaamun aamiaisen kipitimme syömään majapaikastamme (airbnb) Hotelli Versoon. Olimme varanneet etukäteen sähköpostitse pöydän ja se oli kyllä hyvä veto. Mutta mikä tästä sitten teki niin hyvää? Ensinnäkin leivät olivat törkeän hyviä. Toisekseen leikkelevalikoima oli laaja. Kolmanneksi tilattavat munakkaat olivat mielettömiä. Tilaamani tomaattimunakas sai kyllä parhaan munakkaan ti…