Siirry pääsisältöön

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle. 
Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt. 

Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.  
Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räyskälä. Päätimme huristella paikan päälle ajallisesti hieman pidempää reittiä (tosin kilometrillisesti lyhyempää), jolloin matka taittui pääsääntöisesti erilaisia pienempiä teitä pitkin. Reitti oli kiva. Matkalle osui muutamia todella kivan näköisiä pikkupihakahviloita, joihin emme nyt kuitenkaan pysähtyneet (tavoitteena oli välttää iltapäivän kuumimmat tunnit kävelyssä). Aikaa ajeluun täältä Helsingin reunalta meni reilu tunti. 

Iso-Melkuttimen kierros kiertää nimensä mukaisesta Iso-Melkuttimen (joka on kirkasvetisin järvi, minkä olen ikinä nähnyt). Parkkipaikalta järvelle on vajaa kilometri ja tässä näytti olevan oivallisia uimapaikkoja, ulkovessa sekä katettu nuotiopaikka. Me emme kuitenkaan pysähtyneet tähän vaan lähdimme kiertämään järveä vastapäivään. Kierros oli helppokulkuista useimmiten aika leveää polkua. Maisemat eivät kierroksen aikana kovin vaihdelleet, vasemmalla näkyi ihana järvi ja oikealla metsää. Mutta reitti oli kiva. Matkalle osui muutama jyrkempi nousu ja vastaavasti myös muutama jyrkempi lasku. Sateella todennäköisesti paikoin aika liukasta. Järven ympäri menevä kierros on noin 5 kilometriä pitkä, joten yhteensä mittaa kävelylle tuli noin 7 kilometriä. 

Meillä ei ollut selkeää suunnitelmaa pysähdyspaikasta. Tavoitteena oli löytää hyvä uimapaikka + samalla eväshetkipaikka. Emme tällä kertaa tarvinneet nuotiopaikka, koska eväinä oli leivät + trangioilla tehtävä italianpata (vinkkinä kerrottakoon, että tumma soijarouhe on todella näppärä retkieväs esim. Italianpataan. Ei tarvitse välittää kylmäketjusta eikä kovin kuljetuksestakaan.)
Lopulta pysähdyspaikaksi valikoitui Lepakkolaavu, joka oli kivan nimen nokassa. Laavun lähellä oli puuvarasto, jossa näytti olevan paljon puita. H oli meidän ruokavastaava ja me muut keskityimme uimiseen. Papu Papunenkin ui täällä ensimmäisen kerran omasta tahdostaan paikassa, jossa jalat eivät yltäneet pohjaan (syynä tosin saattoi olla se, että pelkäsi jäävänsä yksin rannalle....).
Vesi ei ollut mitenkään kovin lämmintä (järvi on syvä, täällä myös sukelluksen harrastajat käyvät laitesukeltamassa), mutta vesi on kirkasta. Todella kirkasta. Uimapaikkoja tuntui olevan ympäri järveä. Mahdollisesta telttailukiellosta ei löytynyt mainintaa Lopen kunnan sivuilta eikä paikalla ollut kylttejäkään. Joten todennäköisesti teltan voi pystyttää useampaan kohtaan järven ympäristössä. Ja niitä todella hyviä telttapaikkoja tuntuikin olevan siellä täällä.

Sukeltaja.fi-sivustolta löytyi myös ajo-ohjeet, jolla pääsee lähelle Lepakkolaavua ja saa autonkin aika lähelle rantaa (ohjeet löytyvät tältä sivulta). Joka tapauksessa naviin laitetaan silloin osoitteeksi Melkuttimentie, Loppi. 
Vietimme hetken päivää paistatellen Lepakkolaavun kohdilla ja jatkoimme sitten kierrosta. Loppumatkasta löytyi pari todella kivaa kapeaa niemeä, joilla kannattaa käväistä. Itse kierros on todella selkeästi sinisellä merkitty eikä eksymisen vaaraa ollut. ...tosin se olisi ollutkin hieman vaikeaa, koska pääsääntöisesti tallessa pysyi seuraamalla järven reunaa. 

Kotimatkalla pysähdyimme jäätelölle Räyskälän kyläkaupalle, joka oli kovin sympaattinen paikka.  Matkalla voi myös ihastella Räyskälän ilmailukeskuksen läheisyydessä purjelentokoneita, joita näimme päivän aikana useampia. 

Sen verran Iso-Melkutin meitä miellytti, että taidammepa joskus (realistisesti sanottuna ehkä ensi kesänä) suunnata sinne myös telttailemaan. Parhaimpansa tämä paikka näyttää toki näin hyvällä säällä. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj