Siirry pääsisältöön

empiiristä tutkimusta

Pyöräilin tänään reilut 20km. Aikana kuluksi päätin hieman laskeskella kypäräpäisiä pyöräilijöitä. Ja täytyy kyllä sanoa, että tulokset olivat aika masentavia. Vastaan tuli yhteensä 78 pyöräilijää, joista vain 36:lla oli kypärä. Siis vain 46 prosentilla....  Kypärättömissä oli niin naisia kuin miehiä, niin eläkeläisiä, työikäisiä kuin nuoriakin. Lapsia ei pahemmin vastaan tullut. Haluaisinkin uskoa, että vanhemmat laittavat lapsensa kuitenkin käyttämään kypärää vaikkeivat itse käytäkään. Aika usein itse asiassa tulee vastaan perheitä, joissa lapsilla on kypärät, mutta aikuisilla ei... Vanhempien esimerkin voima on kyllä sen verran suuri, että äitinä tai isänä hieman miettisin sitä omankin kypärän käyttöä...

Lisäksi miettisin ihan jokaisena kypärän käyttöä hieman oman pään kannalta. Eihän ne nyt niin tyylikkyyden huipentumia ole ja hiuksetkin voi mennä lyttyyn, mutta suhteellisen suuri apu siitä kuitenkin on onnettomuustilanteessa. Liikennevakuutuskeskuksen vuosiraportista 2009 (täältä sen voi ladata) ilmenee, että vuoden 2009 aikana liikenneonnettomuuksissa kuoli 23 pyöräilijää. Näistä 20 ei käyttänyt kypärää. Raportin mukaan 50% kypärää käyttämättömistä olisi eri todennäköisyyksillä pelastunut käyttämällä kypärää (1 henkilö varmasti, 3 todennäköisesti, 5 mahdollisesti).

Ja onhan sitä vielä lisäksi olemassa lakikin. Lain mukaan pyörällä ajettaessa on oltava pyöräilykypärä. Rangaistustahan ei pyöräilykypärättömyydestä saa, mutta laitonta se silti on. Ja syystä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

Retkeilyä: Iso-Melkutin

Lauantaina hellepäivää uhmaten päätimme lähteä kahden alamittaisen (toinen tosin on jo mua pitempi...Enää yksi alamittaisista on siis todellisuudessa alle 170 cm pitkä...) + Papu Papusen kanssa retkeilemään Lopelle Iso-Melkuttimen kierrokselle.  Tähän väliin todettakoon, että olen tämän kevään aikana selannut usean kunnan nettisivuja ja etsinyt tietoja retkeilymaastoista/kävelyreiteistä.  Iso-Melkuttimesta tiedon saaminen oli hieman kiven alla. Lopulta Lopen kunnan sivulta tietoa löysi, mutta näin ikävästi sanottuna niin tylsässä muodossa, että sen nettisivun (tai no PDF:n) perusteella en olisi kyllä Lopelle retkeilemään lähtenyt.  Onneksi Iso-Melkuttimesta on kuitenkin kirjoitettu erilaisia postauksia aika runsaasti, joten tietoa löytyi muuta kautta. Ja hyvä niin, koska tämä oli todellakin vierailun arvoinen paikka.   Me navigoimme paikan päälle Google Mapsin avulla, jolloin määränpääksi laitoimme Iso-Melkuttimen parkkipaikka. Tarkempi osoite on Tauluntie 146, Räysk...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...