Siirry pääsisältöön

Vasta vaiko Vihta

Olen aina tykännyt erilaisista murteista ja eritoten erilaisista murresanoista. Lisäksi omaksun omaan kieleeni todella helposti piirteitä aivan muista murteista. Oma puheeni onkin melkoista sekasotkua. Periaatteessa puhun Pohjois-Pohjanmaan murretta, jossa on paljon myös Etelä-Pohjalaasii piirteitä. Lisäksi pientä sivumakua tuovat Savo ja Kainuu. Niin ja koska pääkaupunkiseudulla asun, niin tokihan sieltä on jotakin omaan kieleenkin tarttunut.
Mutta ne murresanat. Mä oon niin ihastunut sanoihin, jotka eivät ole kirjakieltä. Sanoihin, joiden merkitystä on joskus kovin vaikea selittää. Hyvänä esimerkkinä on pahki ("mennä pahki johonkin"). Tosin vasta aikuisiällä ymmärsin joidenkin käyttämieni sanojen olevan murresanoja. Esimerkiksi joskus lukion jälkeen tajusin, että mun lapsuuden kavereilla oli varmaan hieman vaikeuksia ymmärtää kaikkia mun käyttämiäni sanoja. Mähän esimerkiksi laitoin pultut saappaisiin (muut koulukaverini laittoivat lahkeet) ja heitin napolla vettä (muut heitti sitä ihan kauhalla)... Etelä-Pohjalaasuus vaikutti hieman...

Facebookissa kerroin eräs ilta käyneeni saunassa ja vastoneeni. Ja hetihän siitä seurasi väittely aiheesta, onko kyseinen koivupuska (miten muuten sitä oikein voi selittää...?) vasta vaiko vihta. Googlailin asiaa myös hieman ja näyttää (häviökseni, ikävä kyllä) siltä, että vihta tosiaan on yleisemmin käytetty. Ilmeisesti vastaa käytetään enimmäkseen Kainuussa, Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. TAI sitten oon ymmärtänyt asian täysin väärin...  Mutta joka tapauksessa vihta ei vain istu mun suuhun. Vasta se on ja vastana pysyy...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku...

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans...

Suolaiset joulutortut

Tämän joulun alla on löytynyt useampia uusia leivonnaisreseptejä. Yksi näistä on suolaiset joulutortut, joiden ohje mukailee Valion reseptiä. Näitä on näppärä tehdä vieraille, eivät vaadi nimittäin mitään suurta valmistelua. Tämän vuoden sukulaisglögeillä (nimi voisi olla myös vanhusglögit, jokainen vieras on nimittäin näillä vuosittaisilla kekkereillä yli 70-vuotias) nämä pääsivät pöytään. Suolaiset  joulutortut 500g voitaikinalevyjä 1 kananmuna hieman seesaminsiemeniä 1 pkt ilmakuivattua kinkkua 1 pieni persimon n. 100g aurajuustoa Ota voitaikinalevyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita levyt ja tee neliöiden kulmiin pienet viillot. Taittele levyt tähtitorttumaisesti (nostele joka toinen kulma keskelle) ja nipistä keskellä tiukasti yhteen, jotta torttumainen muoto säilyy uunissakin. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.  Revi ilmakuivatusta kinkusta paloja torttujen keskiosan päälle, lisää muutama nokare aurajuusto...