Siirry pääsisältöön

vähähiilihydraattinen ruokavalio

Olen reilun kuukauden pyrkinyt aktiivisesti kohti vähähiilarisempaa ruokavaliota. Nimenomaan pyrkinyt.... Missään nimessä en voi sanoa itseäni karppaajaksi. En varmaan edes lievimmän määritelmän mukaan. Mulle vähähiilihydraattinen ruokavalio tarkoittaa pastan, perunan, jauhojen, sokerin, leivän ja mehujen vähentämistä. Syön kuitenkin aktiivisesti erilaisia hedelmiä ja en ole kyennyt millään lisäämään rasvaa niin kuin karppaajat tekevät. Rasva ei vain maistu hyvälle...  Tosin en edelleenkään mitenkään orjallisesti osta kevyttuoteita.  Romahduksia tähän ruokavalioon on mahtunut monta monituista... Ja en olekaan mitään suurta stressiä koko ruokavaliosta ottanut. Ja lähinnä romahdukset ovat tapahtuneet ruisleivällä (ja sehän nyt on kuitenkin aika terveellistä, eikö?). Ja matkoilla tai kyläreissuilla en oo ottanut koko ruokavaliota mitenkään huomioon, enkä kyllä läheskään joka kerta ravintolassakaan.... Hmm, noilla perusteilla en siis koskaan syö vähähiilihdyraattisesti...

Oikeasti suurin juttu on se, että kun teen kotona ruokaa, en käytä pastaa, perunaa enkä riisiä (yleensä...).  Ja työpaikan ruokakerhossa teemme myös pääsääntöisesti vähähiilihydraattisempia ruokia. Tosin välillä meillä on ruokakerhossakin mässäyspäivä, jolloin ruoka on pastaa, pizzaa tai riisiä... :)

Mutta siis, miksi tällainen ruokavalio. Ensinnäkään kukaan ei varmasti tarvitse elimistölleen hillitöntä määrää valkoisia jauhoja ja riisiäkään ei kyllä voi kovin terveelliseksi sanoa (perunasta mä en oo koskaan mitenkään superisti piitannut, joten siinä en suuremmin menetä mitään). Pyrin siis kohti hieman terveellisempää ruokavaliota. Lisäksi muutaman kilon menetys ei ois ollenkaan pahasta. Ja lisäksi olen lueskellut muutaman ihmisen kokemuksia siitä, kuinka karppaaminen on tehnyt hyvää iholle. Kokeilen siis, kuinka käy.

Toistaiseksi tää on ollut aika kivaa. Eniten himoitsen "kielletyistä ruuista" leipää, varsinkin ruisleipää. Sokerin käyttö on vähentynyt tosi paljon.  Olo on ollut yleisesti ottaen aika energinen. Ja on ollut kerrankin joku syy kokeilla uusia reseptejä. ...ja koska vähähiilihydraattisia ruokareseptejä on hieman vaikea löytää, niin käytännössä tulee kokeiltua kaikkia niitä, jotka vaikuttavat vähänkin hyviltä. Ja monia hyviä löytöjä, joista on ollut hyvä soveltaa omansa, onkin tullut vastaan :)

Kenties ehkä parin kuukauden päästä voin kertoa, onko ruokavaliolla ollut minkään näköisiä vaikutuksia ihoon tai kiloihin. Mielenkiinnolla odottaen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj