Siirry pääsisältöön

viikonloppu Dortmundissa

Tässä kuluneiden muutamien vuosien aikana on tullut vietettyä aikaa paljon Saksassa. Ja eihän siellä kyllä ole Berliinin voittanutta kaupunkia, mutta Dortmundkin on kyllä aika kiva....Mitenkään erityisen nätiksi kaupunkia ei voi sanoa, mutta omalla rähjäisellään tavallaan se on kyllä aika kiva. Katukuvassa on vierivieressä vanhoja taloja ja (toisen maailman sodan aikana kaupunki pommitettiin lähes maan tasalle) uudempia funkkistyylisiä taloja. Dortmund on asukasluvultaan suunnilleen Helsingin kokoinen ja on todella monikulttuurinen kaupunki. Kaupunki sijaitsee Ruhrin teollisuusalueella ja suurien viheralueiden lisäksi kaupungista löytyy myös ruostuneita tehdasrakennuksia.

Torstai-illalla siis matkasin Dortmundiin. Lensin Düsseldorfiin ja sieltä junalla sitten matkasin n.40 minuutin matkan Dortmundiin. Ja kerrankin Dortmundissa paistoi aurinko sinne saapuessani. Oli suorastaan jotenkin nostalgista katsella tuttuja maisemia (viimeksi kävin Dortmundissa keväällä, mutta toissa kesän vietin siellä käytännössä kokonaan).
Meidän söpöt matkikset + ei minun valitsema vuokra-auto...
 Torstai-illalla aloitin ravintolakierroksen, josta olin unelmoinut jo monta päivää. Dortmundin etuja on ehdottomasti se, että siellä on todella monenlaisia ja -maalaisia ravintoloita. Torstain ravintola oli Haus Unland: mielettömän hyvä pihviravintola. Nettisivuja ravintolalla ei ikävä kyllä ole, mutta listalta löytyy siis paljon erilaisia pihvejä. Ja talon paras annos on kyllä mielestäni Steak on Stone. Sisäfilepihvi tuodaan raakana kuuman kiven päällä ja siinä sitten paistellaan itse paloja lihasta. Lisukkeeksi otimme pinaattia, herkkusieniä ja röstejä.  Tämä on ehdottomasti kallein ravintola, missä yleensä Dortmundissa käyn. Aterian hinnaksi (2 sisäfilepihviä + lisukkeet, viinilasi, 2 olutta, vesi, tee ja cappuccino) tuli vajaat 70€. Ikävä kyllä julkisilla ei tähän ravintolaan pääse. Mutta taksit ovat aika kohtuullisen hintaisia Dortmundissa.

Perjantain aloitin suklaakakulla + teellä (terveellinen aamupala....?) Cafe Alexissa, joka on aivan keskustassa Reinold Kirchen vieressä.  Pienen shoppailukierroksen jälkeen suuntasin lounaalle Blue Elefantiin Herdeckeen, joka on Dortmundin viereinen pikkukaupunki. Tähänkin ravintolaan on helpointa päästä vuokra-autolla tai taksilla. Tai mikseipä pyörälläkin. Iltaisin + viikonloppuisin ravintola on aika kallis, mutta lounashinnat ovat sen sijaan aika miellyttävät. Oma valintani (kasviksia kookos-vihreä curry -kastikkeessa) maksoi 7,5€.

Iltapäivän sitten shoppailin. Dortmundin keskuskatu on täynnä erilaisia liikkeitä. Ja kaikki ovat suhteellisen helposti löydettävissä. Tällä viikolla oli myös avattu iso kauppakeskus Thier Galerie. Kovin selkeää kuvaa en keskuksesta saanut, koska väkeä oli aivan mielettömästi.

Illalla sitten suuntasimme kerrassaan ihastuttavaan kaupunginosaan Kreuzvierteliin. Kreuzviertelistä löytyy paljon kokeilemisen arvoisia ravintoloita, kahviloita ja pubeja. Tällä kertaa kävimme ensin viinilasillisella Wohnzimmer cafebarissa, joka on Neuer Grabenin alkupäässä (Hohe Strasselta päin) ja tämän jälkeen jatkoimme ravintola Monchiin (joka liittää nimensä perään Fusion Kitchen-liitteen). Ravintolan listalta löytyy sushia, wokkeja, salaatteja. Ravintola on pieni, palvelu on erinomaista ja ruoka myös. Illan päätimme Cafe Peppaan (löytyy aivan Monchin vierestä), josta saa niin hyvää maalaisleipää + aiolia


Lauantaina kävimme aamiaisella Cafe El Mundossa. Tämän paikan valttikortti on Frühstück-karte, josta ruksitaan kaiken, minkä aamupalaksi haluaa. Ja paljon kivaahan sieltä löytyikin. Hinnaksi tuli kahdesta reilusta aamupalasta 17€.
Aamupalan jälkeen kävimme vielä pelaamassa hieman pingistä läheisen koulun pihalla. Sakassa monien koulujen pihoissa ja puistoissa on betonista valmistettuja pingispöytiä, ja niille lähes kaikille on täysin vapaa pääsy.

Pelailujen jälkeen suuntasimme sitten Soestiin (vaikutti myös kivalta pieneltä kaupungilta, johon kannattanee joskus tutustua lähemmin), jossa otimme osaa kerrassaan ihaniin häihin. Ja seuraavana aamuna sitten koittikin ajomatka Düsseldorfiin ja lento takaisin Suomeen.

Viikonloppu Dortmundissa oli todella kiva ja jälleen kerran matkustamisen arvoinen. Hieman elättelen toivoa, että pääsisin sinne tänä vuonna myös Weihnachtsmarktille ja joku päivä olisi myös kiva käydä katsomassa BVB Dortmundin jalkapallopeliä Signal Iduna Parkissa (ent. westfalenstadion), joka on Saksan suurin jalkapallostadion

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr