Siirry pääsisältöön

viikonloppu Dortmundissa

Tässä kuluneiden muutamien vuosien aikana on tullut vietettyä aikaa paljon Saksassa. Ja eihän siellä kyllä ole Berliinin voittanutta kaupunkia, mutta Dortmundkin on kyllä aika kiva....Mitenkään erityisen nätiksi kaupunkia ei voi sanoa, mutta omalla rähjäisellään tavallaan se on kyllä aika kiva. Katukuvassa on vierivieressä vanhoja taloja ja (toisen maailman sodan aikana kaupunki pommitettiin lähes maan tasalle) uudempia funkkistyylisiä taloja. Dortmund on asukasluvultaan suunnilleen Helsingin kokoinen ja on todella monikulttuurinen kaupunki. Kaupunki sijaitsee Ruhrin teollisuusalueella ja suurien viheralueiden lisäksi kaupungista löytyy myös ruostuneita tehdasrakennuksia.

Torstai-illalla siis matkasin Dortmundiin. Lensin Düsseldorfiin ja sieltä junalla sitten matkasin n.40 minuutin matkan Dortmundiin. Ja kerrankin Dortmundissa paistoi aurinko sinne saapuessani. Oli suorastaan jotenkin nostalgista katsella tuttuja maisemia (viimeksi kävin Dortmundissa keväällä, mutta toissa kesän vietin siellä käytännössä kokonaan).
Meidän söpöt matkikset + ei minun valitsema vuokra-auto...
 Torstai-illalla aloitin ravintolakierroksen, josta olin unelmoinut jo monta päivää. Dortmundin etuja on ehdottomasti se, että siellä on todella monenlaisia ja -maalaisia ravintoloita. Torstain ravintola oli Haus Unland: mielettömän hyvä pihviravintola. Nettisivuja ravintolalla ei ikävä kyllä ole, mutta listalta löytyy siis paljon erilaisia pihvejä. Ja talon paras annos on kyllä mielestäni Steak on Stone. Sisäfilepihvi tuodaan raakana kuuman kiven päällä ja siinä sitten paistellaan itse paloja lihasta. Lisukkeeksi otimme pinaattia, herkkusieniä ja röstejä.  Tämä on ehdottomasti kallein ravintola, missä yleensä Dortmundissa käyn. Aterian hinnaksi (2 sisäfilepihviä + lisukkeet, viinilasi, 2 olutta, vesi, tee ja cappuccino) tuli vajaat 70€. Ikävä kyllä julkisilla ei tähän ravintolaan pääse. Mutta taksit ovat aika kohtuullisen hintaisia Dortmundissa.

Perjantain aloitin suklaakakulla + teellä (terveellinen aamupala....?) Cafe Alexissa, joka on aivan keskustassa Reinold Kirchen vieressä.  Pienen shoppailukierroksen jälkeen suuntasin lounaalle Blue Elefantiin Herdeckeen, joka on Dortmundin viereinen pikkukaupunki. Tähänkin ravintolaan on helpointa päästä vuokra-autolla tai taksilla. Tai mikseipä pyörälläkin. Iltaisin + viikonloppuisin ravintola on aika kallis, mutta lounashinnat ovat sen sijaan aika miellyttävät. Oma valintani (kasviksia kookos-vihreä curry -kastikkeessa) maksoi 7,5€.

Iltapäivän sitten shoppailin. Dortmundin keskuskatu on täynnä erilaisia liikkeitä. Ja kaikki ovat suhteellisen helposti löydettävissä. Tällä viikolla oli myös avattu iso kauppakeskus Thier Galerie. Kovin selkeää kuvaa en keskuksesta saanut, koska väkeä oli aivan mielettömästi.

Illalla sitten suuntasimme kerrassaan ihastuttavaan kaupunginosaan Kreuzvierteliin. Kreuzviertelistä löytyy paljon kokeilemisen arvoisia ravintoloita, kahviloita ja pubeja. Tällä kertaa kävimme ensin viinilasillisella Wohnzimmer cafebarissa, joka on Neuer Grabenin alkupäässä (Hohe Strasselta päin) ja tämän jälkeen jatkoimme ravintola Monchiin (joka liittää nimensä perään Fusion Kitchen-liitteen). Ravintolan listalta löytyy sushia, wokkeja, salaatteja. Ravintola on pieni, palvelu on erinomaista ja ruoka myös. Illan päätimme Cafe Peppaan (löytyy aivan Monchin vierestä), josta saa niin hyvää maalaisleipää + aiolia


Lauantaina kävimme aamiaisella Cafe El Mundossa. Tämän paikan valttikortti on Frühstück-karte, josta ruksitaan kaiken, minkä aamupalaksi haluaa. Ja paljon kivaahan sieltä löytyikin. Hinnaksi tuli kahdesta reilusta aamupalasta 17€.
Aamupalan jälkeen kävimme vielä pelaamassa hieman pingistä läheisen koulun pihalla. Sakassa monien koulujen pihoissa ja puistoissa on betonista valmistettuja pingispöytiä, ja niille lähes kaikille on täysin vapaa pääsy.

Pelailujen jälkeen suuntasimme sitten Soestiin (vaikutti myös kivalta pieneltä kaupungilta, johon kannattanee joskus tutustua lähemmin), jossa otimme osaa kerrassaan ihaniin häihin. Ja seuraavana aamuna sitten koittikin ajomatka Düsseldorfiin ja lento takaisin Suomeen.

Viikonloppu Dortmundissa oli todella kiva ja jälleen kerran matkustamisen arvoinen. Hieman elättelen toivoa, että pääsisin sinne tänä vuonna myös Weihnachtsmarktille ja joku päivä olisi myös kiva käydä katsomassa BVB Dortmundin jalkapallopeliä Signal Iduna Parkissa (ent. westfalenstadion), joka on Saksan suurin jalkapallostadion

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

salaatti pihville

Eräs lauantai-ilta tässä taloudessa herkuteltiin pihvillä. Pihvin kera tarjolla oli Meanwhile in Longfield -blogista bongattu mieletön pippurikastike . Pippurikastiketta valmistui sen verran reilusti, että loppujen lopuksi söin sitä kolmella eri aterialla. Tosin kastiketta tuli aina välillä jatkettua hieman kermalla. Ja herkullista oli. Pähkäilen usein tarjoamuksia pihvin kanssa. Tällä hetkellä olen päätynyt siihen, että paras vaihtoehto on kuitenkin salaatti. Perunat tai vihannekset tekevät ruoasta hieman raskaan, joten salaatti on juuri sopiva pihvin lisuke. (Myönnettäköön, että ravintolassa ottaisin kyllä jotain muuta... Useimmiten päädyn valkosipuliperunoihin tms.). Parhaimmaksi salaatiksi on viime aikoina päätynyt hyvin yksinkertainen salaatti. Tällainen: Sopivasti salaattia revittynä lautasille Kirsikkatomaatteja puolitettuina tai tomaattia pilkottuna päälle Kurkkua höylätään juustohöylällä kasan päälle Samoin höylätään parmesania Päälle ripotellaan paahdettuja pinjans

Cafe Pispala: brunssi

Tänä vuonna vietimme vappuviikonlopun kylmässä ja talvisessa säässä Tampereella (sikäli ei mitään uutta, siltä tämä kevät on viime päivinä  muutenkin vaikuttanut). Kokoonnuimme samalla kuuden hengen ystäväporukalla, jolla vietimme viime vapunkin (silloin tosin Turussa). Viikonlopun kohokohdaksi ihanien ystävien näkemisen lisäksi nousi Cafe Pispalan brunssi. Cafe Pispala sijaitsee nimensä mukaisesti Pispalassa. Me siirsimme itsemme keskustasta Pispalaan autolla (ja ystäväni suoritti mielettömän taskuparkkeerauksen peruuttaen ylämäkeen, wow!). Jos teet samoin, varuadu siihen, että pysäköintipaikkoja ei ole pilvin pimein. Pispala oli alueena ihastuttava. Järisyttävät näköalat järvelle ja hauskoja rinteisiin rakennettuja taloja. Itse Cafe Pispala oli söpöäkin söpömpi ilmeisesti 1920-luvulla rakennettu talo, jonka alakerrassa kahvila toimii. Brunssi ei ollut noutopöytä vaan listalta valittu aamiaislautanen. Hieman meinasi tuottaa tuskaa valita lautaset, mutta jokaiselle löytyi loppuj