Siirry pääsisältöön

karppaus

tai näköjään hyväkarppaus, kuten ateriamatriisi kertoo.

Elokuun puolivälistä tein muutoksia ruokavaliooni. Sitä ennen 3 viikkoa olin syönyt pääasiallisesti salaatteja eri muodoissa. Elokuun puolivälissä kuitenkin päätettiin kahden työkaverin kanssa ruveta syömään meidän ruokakerhossa (töissä) karppausruokia + samalla siirryin muutenkin kohti karppaamista. Tosin koko kolmen kuukauden aikana en missään vaiheessa ole suhtautunut fanaattisesti yhtään mihinkään. Leipää olen syönyt silloin tällöin ja myös pastaa. Kyläreissuilla en ole kieltäytynyt yhtään mistään.  Eniten olen kuitenkin vältellyt pastaa, riisiä, perunaa, valkoisia jauhoja, karkkia, limsaa ja mehuja.

Tulokset tähän mennessä:
  •  Kiloja on tippunut yhteensä 5 (jouduin menemään jo rintsikkaostoksille ja farkkuostokset ovat myös edessä)
  •  Iho on voinut paremmin. Varsinkin ne kamalat kipeät leukafinnit (leukaperiin tulevat paiseet, joihin ei kovin helposti tule valkoista päätä) ovat vähentyneet. 
  • Kamalaa ähkyä ja turvotusta tulee enää todella harvoin (paitsi silloin kun syön pastaa ja karkkia ja....)
  • Päähän on sisäistynyt ajatus vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Juuri nyt koen huonoa omatuntoa siitä, että tämän viikonlopun ruoat eivät millään tahdollakaan ole kovin vähähiilihydraattisia... Ja koska kaupat eivät auki ole, niin en pysty enää edes pahemmin muuttamaan asiaakaan.
Ruokavalion haitoista en osaa sanoa. Itse syön kuitenkin hedelmiä ja ihan mitä vain vihanneksia. Vitamiineja pitäisi siis tulla. Samoin syön sen verran ruisleipää, että kuitujakin tulee jonkin verran. En myöskään ole mitenkään suuremmin lisännyt rasvan osuutta ruokavaliossani (oivariinia olen aina käyttänyt leivän päällä ja käytän edelleen. Jogurtista syön tottumuksesta vähärasvaisempaa versiota). Punaista lihaa, kanaa ja kalaa syön suunnilleen saman verran kuin ennenkin.

Tähän mennessä tämä mun jonkinlainen hyväkarppaamista muistuttava ruokavalio on toiminut. Jatkan kokeilua edelleen. ...Tosin lähestyvä joulu haastaa monessa suhteessa. Ja en ehkä jaksa näin pikkujoulukaudella + joulukaudella pahemmin nipottaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

pizzataikina pakkaseen

Tänään on pizzapäivä, tai no pizza-ilta. Tätä varten kaivoin juuri pizzataikinan pakkasesta. Kyllä, pakkasesta. Sinne sen olen muistaakseni tehnyt n. 3 viikkoa sitten. Ja testattu on, tämä taikina todellakin toimii myös pakastamisen jälkeen. Aamulla taikinapallero sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi. Taikina toimii aivan normaalisti. Ja taikinan ollessa valmiina pizzasta tulee myös kotona tehtynä todellista pikaruokaa. Jee! (itse taikinan tekemiseen menevää aikaa en voi kyllä sanoa pikaiseksi millään) Tässä siis ohje taikinaani, johon olen ottanut vinkkejä vähän sieltä sun täältä. Enkä edes muista, että mistä kirjasta tai blogista tai jostain, sain vinkin taikinan laittamisesta pakkaseen. Pizzataikina (6 - 7 pizzaa) 1 kg durum-vehnäjauhoja 5 dl lämmintä vettä 1 pss kuivahiivaa 3 rkl oliiviöljyä n.10g suolaa Sekoita hiiva ja suola + lisää joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa vettä ja sekoita. Laita suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun) suureen ku

Jogurttiset sämpylät

Kehittelin eteen päin Maailman ehkä helpoimmat sämpylät -reseptiä . Ja tällainenhan siitä lopulta sitten tuli: Jogurttiset sämpylät 2,5 dl kuumaa vettä 2,5 dl turkkilaista jogurttia 1 pss kuivahiivaa 1 rkl suolaa 1 dl ruisjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 4,5 dl vehnäjauhoja Sekoita kuuma vesi ja jogurtti keskenään. Liuota hiiva nesteeseen (itse käytän apuna vispilää). Lisää suola sekä jauhot. Sekoita kunnolla. Itse käyti viimeksi kasvisten dippinä olleen jogurtin pohjana (jogurttiin oli lisätty Santa Marian Mango curry -maustetta), joka toikin sämpylöihin ihan mukavan maun.  Sekoittamisen jälkeen peitä taikinakulho liinalla ja anna nousta jääkaapissa 10 tuntia tai enemmänkin.  Sämpylöitä ei tarvitse erikseen leipoa, vaan ne nostellaan lusikoiden avulla leivinpaperin päälle pellille. Vedä terävällä veitsellä sämpylöihin ristiviillot ja ripottele päälle vielä sesamin siemeniä. Paista 230 asteessa 25 - 35 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen älä peitä liinalla. Sämpylät ovat pa

Virkatut vanulaput

Pääsiäisen vietimme kotikotona ihanassa auringonpaisteessa. Ulkoilun lisäksi pääsiäisestä tuli käsityöviikonloppukin. Innostuin nimittäin virkkaamaan "vanulappuja". Käyttämäni lanka oli puuvillalankaa tai bambulankaa (tarkistathan langasta, että se on konepesun kestävää) ja virkkuukoukkuna käytin nroa 4. Ensin hieman lyhenteitä: kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka Ohjeessa käytän termiä nyppy. Nyppy tehdään näin: *Tee langankierto koukulle ja vie koukku seuraavan silmukan ali (ensimmäisellä kierroksella aloitusympyrän ali) ja hae lanka, jonka vedät noin 1 cm korkuiseksi.* Virkkaa * - * yhteensä 4 kertaa. Ota lanka koukulle vedä se kaikkien koukulla olevien yhdeksän lankalenkin läpi. Lopuksi sulje nyppy yhdellä kjs:lla. Ja näin syntyy "vanulappu": 1 krs. Tee aloitussilmukka ja virkkaa 4 kjs:aa. Sulje kierros ps:lla. 2 krs. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 8 nyppyä (älä tee nyppyjä ketjusilmukoihin vaan ihan vain aloitusrenkaan ali. Haet siis langankierr