Tässä joulukuussa olen tehnyt joulukarkkeja varmasti enemmän kuin minään muuna vuonna. Kotikotona useimpina jouluina teimme muutamia erilaisia joulukarkkeja, mutta aina aika turvallisilla resepteillä. Tänä vuonna sitten päätin ystäväni U:n kanssa ilahduttaa osaa meidän työkavereista itse tehdyillä joulukarkeilla. No, karkkeja on sitten väännetty. Ensimmäinen kokeilemamme resepti onnstui vallan nätisti. Seuraava sitten ei.... Karkeista tuli kyllä hyviä, mutta syöntimukavuus ei ollut kovin suurta. Karkit eivät nimittäin ikinä kovettuneet... p.s. ihmiset, jotka kirjoitatte karkkireseptejä, laittakaa edes jonkinlaista arvelua siitä, kauanko karkkimassaa pitää keittää. Me nimittäin keitettiin omaamme aivan liian vähän aikaa....
Viikonloppuna palasin karkkiongelmaan ja muutaman "apua äiti"-puhelun ja netin ahkeran selaamisen jälkeen sain aikaiseksi onnistuneita karkkeja. ...ja aika kuluihitaasti mukavasti kattilaa vahtiessa...
Tässä kuitenkin jakoon tämän vuoden karkkireseptit (ja pahoittelut aika jäätävän kamalista kuvista):
Jääsuklaa
250 g valkoista suklaata
125 g kookosrasvaa
1/4 dl tomusokeria
Paloittele suklaa. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sulata vesihauteessa. Sekoita massa tasaiseksi ja jaa karkkivuokiin. Anna kovettua viileässä. (säilytä jääkaapissa)
Tämän annoksen voi myös tuplata ilman, että aiheutuu mitään vahinkoa (tai ainakaan me ei huomattu...)
Nekut
2 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl kuohukermaa
½ pss mantelirouhetta
Keitä kattilassa sokeria, siirappia ja kermaa. Kauan. Itsellä sopivan koostumuksen syntymiseen meni n.30 - 40min. Massa on sopivaa, kun kylmään veteen tiputettu pisara jähmettyy ja siitä voi muotoilla pallon. Suosittelen kuitenkin testaamaan. Kaada siis massaa karkkivuokaan ja pistä koe-erä pakkaseen. Hyvinkin nopeasti huomaa, onko taikina sopivan jähmeää... Keittämisen loppuvaiheessa lisää mantelirouheet mukaan.
Kaada massa vuokiin ja anna kovettua viileässä.
Kermakarkit
2dl sokeria
2dl kermaa
Sekoita kattilassa ja keitä. Ja keitä. Ja keitä. Aikaa on syytä varata n. 40 - 60min. Massassa tapahtuu selkeä jähmettyminen loppuvaiheessa. Jähmettymisen sopivaa astetta voi testata tiputtamalla massaa hieman leivinpaperille ja katsomalla rupeaako jähmettymään. Jos on juuri oikeaan aikaan hereillä ja toimii nopeasti, ehtii massan lipata karkkivuokiin (tosin lopussa taikina on ehkä liiankin jähmeää ja lopputulos ei ole enää niin nätti). Helpompaa on ehkä kaataa massa leivinpaperille ja antaa jämettyä sen levyksi. Levyn voi sitten leikata sopiviksi paloiksi, kun se on jähmettynyt.
Viikonloppuna palasin karkkiongelmaan ja muutaman "apua äiti"-puhelun ja netin ahkeran selaamisen jälkeen sain aikaiseksi onnistuneita karkkeja. ...ja aika kului
Tässä kuitenkin jakoon tämän vuoden karkkireseptit (ja pahoittelut aika jäätävän kamalista kuvista):
Jääsuklaa
250 g valkoista suklaata
125 g kookosrasvaa
1/4 dl tomusokeria
Paloittele suklaa. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sulata vesihauteessa. Sekoita massa tasaiseksi ja jaa karkkivuokiin. Anna kovettua viileässä. (säilytä jääkaapissa)
Tämän annoksen voi myös tuplata ilman, että aiheutuu mitään vahinkoa (tai ainakaan me ei huomattu...)
Nekut
2 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl kuohukermaa
½ pss mantelirouhetta
Keitä kattilassa sokeria, siirappia ja kermaa. Kauan. Itsellä sopivan koostumuksen syntymiseen meni n.30 - 40min. Massa on sopivaa, kun kylmään veteen tiputettu pisara jähmettyy ja siitä voi muotoilla pallon. Suosittelen kuitenkin testaamaan. Kaada siis massaa karkkivuokaan ja pistä koe-erä pakkaseen. Hyvinkin nopeasti huomaa, onko taikina sopivan jähmeää... Keittämisen loppuvaiheessa lisää mantelirouheet mukaan.
Kaada massa vuokiin ja anna kovettua viileässä.
Kermakarkit
2dl sokeria
2dl kermaa
Sekoita kattilassa ja keitä. Ja keitä. Ja keitä. Aikaa on syytä varata n. 40 - 60min. Massassa tapahtuu selkeä jähmettyminen loppuvaiheessa. Jähmettymisen sopivaa astetta voi testata tiputtamalla massaa hieman leivinpaperille ja katsomalla rupeaako jähmettymään. Jos on juuri oikeaan aikaan hereillä ja toimii nopeasti, ehtii massan lipata karkkivuokiin (tosin lopussa taikina on ehkä liiankin jähmeää ja lopputulos ei ole enää niin nätti). Helpompaa on ehkä kaataa massa leivinpaperille ja antaa jämettyä sen levyksi. Levyn voi sitten leikata sopiviksi paloiksi, kun se on jähmettynyt.
Kommentit
Lähetä kommentti